Kesäaika: Espoon Otaniemestä löytyy Suomen tarkin aika - Tiede - Ilta-Sanomat

Paljonko kello ihan oikeasti on? Tästä osoitteesta löytyy Suomen tarkin aika

Osoitteesta mikes.fi löytyy ihan tarkka aika.

Julkaistu: 28.3.2015 22:34, Päivitetty 28.3.2015 23:13

Sunnuntaina siirretään kelloja kesäaikaan. Monen ensimmäinen ajatus on aamulla, että mikä on juuri nyt oikea aika. Sen voi mennä katsomaan Espoosta - tai netistä.

Tarkinta mahdollista aikaa Suomessa mittaa VTT:hen kuuluva MIKES Metrologia. Virallinen aika juoksee MIKESin päärakennuksen seinässä Espoon Otaniemessä, mutta omaa kelloaan tarkistaakseen ei tarvitse lähteä käymään Tekniikantiellä. Tarkin mahdollinen aika näkyy myös MIKESin kotisivuilla (mikes.fi).

MIKESillä on viisi atomikelloa, jotka määrittävät tahdin. Atomikellot ovat niin tarkoin varjeltuja, ettei niiden luokse pääse kuin 5-6 ihmistä. Tietokoneet puolestaan laskevat kellojen antaman tahdin ajaksi.

Viisareita siirretään tunti eteen ensi yönä.

Se on tarkempi kuin Neiti Aika. Se on luotettavampi kuin Ylen teksti-tv:n kello. Atomikelloilla määritelty aika on pohjana kaikista tarkimmille mittauksille Suomessa.

Ionikelloa kehitetään

Kellolaboratoriossa on pöytä, jota MIKES Metrologian päällikkö Heikki Isotalo esittelee ylpeänä. Vierekkäin on useita laitteita, jotka pohjautuvat suoraan Nobel-palkinnon ansainneisiin keksintöihin. Pari metriä kanttiinsa olevalla pöydällä on tekniikkaa miljoonan euron arvosta.

Siinä on kehitteillä ionikello. Se on vieläkin tarkempi kello kuin nykyiset atomikellot. Ei sen puoleen, ei Suomessa ole aika ollut vain sinne päin.

– Jokin aika sitten Suomessa oli jopa maailman tarkin aika, Isotalo kertoo.

Espoon Otaniemessä sijaitsemien atomikellojen antamat tulokset nimittäin lähetetään säännöllisesti Pariisiin, jossa puolestaan vertaillaan atomikellojen antamia tuloksia ympäri maailmaa. Tästä lasketaan maailman yleisaika. Espoossa mitattu aika on poikennut parhaimmillaan alle 10 nanosekuntia maailmanajasta, siis alle 0,0000000001 sekuntia.

 Jokin aika sitten Suomessa oli jopa maailman tarkin aika.

Jos Isotalo saisi päättää, luovuttaisiin Suomessa kesäajasta kokonaan. Ei se tosin aiheuta sen kummempaa hämminkiä Otaniemessä. Kenenkään ei tarvitse miettiä, käännetäänkö atomikelloa tunti eteen vai tunti taakse.

– Tietokoneet laskevat ajan automaattisesti ja päivittyvät kesäaikaan.

Aiheuttaako kesäaikaan siirtyminen sinulle vaikeuksia? Kommentoi alla.