21-vuotiaalle amputoidulle miehelle tehtiin maailman ensimmäinen peniksensiirto - Tiede - Ilta-Sanomat

21-vuotiaalle amputoidulle miehelle tehtiin maailman ensimmäinen peniksensiirto

Eteläafrikkalaiset lääkärit ovat onnistuneesti tehneet maailman ensimmäisen peniksen siirto-operaation.

13.3.2015 19:22 | Päivitetty 13.3.2015 22:38

Siirto suoritettiin nuorelle miehelle, jonka oma penis oli jouduttu amputoimaan epäonnistuneen ympärileikkausrituaalin seurauksena.

Yhdeksän tuntia kestänyt siirto-operaatio tehtiin joulukuussa osana tutkimusprojektia Tygerbergin sairaalassa Kapkaupungissa. Tarkoituksena on tuoda apua mm. miehille, jotka menettävät peniksensä rituaaliympärileikkauksissa Etelä-Afrikassa.

– Tämä on hyvin vakava asia. Jos 18–19-vuotias nuorimies menettää peniksensä aiheuttaa se vakavan trauman, kertoo penissiirtoleikkausta johtanut urologi Andre van der Merwe.

Lääkäreiden mukaan potilas on toipunut siirto-operaatiosta ja kykenee jälleen käyttämään uutta ”miehuuttaan”. Siirtoleikkausta voidaan myös jatkossa käyttää esimerkiksi syövän vuoksi peniksensä menettäneille tai vaikeissa erektiopuutetapauksissa.

– Etelä-Afrikassa tosin on suurempi tarve tällaisille toimenpiteille kuin muualla maailmassa. Useat nuoret miehet menettävät peniksensä joka vuosi ympärileikkauksia seuranneiden komplikaatioiden seurauksena, van der Merwe huomauttaa.

Peniksensiirron saanut potilas oli 21-vuotias, kun hänen peniksensä jouduttiin kolme vuotta sitten amputoimaan.

Elimen luovuttajan löytäminen oli haasteellista. Luovuttaja oli lopulta menehtynyt henkilö, joka oli laatinut elinluovutustestamentin.

Penissiirto tullaan suorittamaan tämän pilottiprojektin aikana vielä yhdeksälle potilaalle, mutta leikkausten ajankohtia ei ole paljastettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?