Arkeologien uskomaton löytö: Hondurasin viidakosta paljastui 1000 vuotta sitten kadonnut kaupunki

Hondurasin sademetsät ovat maailman koskemattomimpia.

Hondurasissa sijaitsevat myös muinaisen Copán mayakaupungin rauniot.

3.3.2015 21:50

Arkeologit ovat löytäneet Hondurasin sademetsän uumenista tuhat vuotta sitten kadonneen kaupungin rauniot. Asiasta kertoo tiedelehti National Geographic.

Viidakosta löytyi valtavia aukioita, maarakennustöitä, esineröykkiöitä ja savesta tehty pyramidi. Arkeologit löysivät alueelta myös huomattavan määrän kiviveistoksia, jotka olivat pysyneet koskemattomina siitä asti, kun asukkaat kerran hylkäsivät kaupungin. Huomiota herättävin arkeologien löytämä esine on ihmisjaguaaria muistuttava veistos.

Hondurasin antropologian ja historian laitoksen pääarkeologi Oscar Neil Cruz uskoo, että esineet ovat peräisin 1000-1400-luvuilta. Tutkijat dokumentoivat kaupungin rauniot, mutta kaikki jätettiin paikalleen. Suojellakseen aluetta ryöstäjiltä kaupungin tarkkaa sijaintia ei ole paljastettu.

”Mystinen paratiisi, josta kukaan ei palannut”

Tutkimusretkikunta löysi kaukaiselle, asumattomalle alueelle pitkäaikaisten huhujen perusteella: Hondurasissa liikkuu eläviä legendoja ”valkoisesta kaupungista”, joka tunnetaan myös nimellä ”apinajumalan kaupunki”.

Tätä kauan sitten kadonnutta kulttuuria on tutkittu vähän, eikä sillä ole edes nimeä.

Satojen vuosien ajan tutkimusmatkailijat ja kullanetsijät kertoivat tarinoita kadonneen kaupungin valkoisista valleista, jotka pilkottivat viidakon lehvistön alta. Alkuperäiskansojen kertomuksissa puhutaan ”valkoisesta talosta” tai ”kaakaopaikasta”, jonne intiaanit pakenivat espanjalaisia valloittajia – huhuttiin mystisestä paratiisista, josta kukaan ei koskaan ollut palannut.

1920-luvulta alkaen useat tutkimusretkeilijät ovat etsineet valkoista kaupunkia, ”Ciudad Blancaa”. Omalaatuinen tutkimusmatkailija Theodore Morde teki kuuluisimman matkan mystisen kulttuurin juurille vuonna 1940. Morde palasi Mosquitian viidakosta tuhansien esineiden kanssa ja väitti käyneensä kaupungissa. Morden mukaan intiaanit olivat sanoneet hänelle, että sinne oli haudattu valtava apinajumalan patsas. Hän ei suostunut paljastamaan kaupungin sijaintia, koska kertoi pelkäävänsä ryöstäjiä. Myöhemmin tutkimusmatkailija teki itsemurhan, eikä paikkaa, jos sellaista olikaan, koskaan löydetty.

Karjankasvatus uhkaa löytöä

Sittemmin dokumenttielokuvan tekijät Steve Elkins ja Bill Benenson aloittivat kadonneen kaupungin etsinnän uudelleen. Laservalon avulla ihmisen muinainen kädenjälki viidakossa pystyttiin todentamaan ilmasta käsin jo vuonna 2012. Nyt löytöä tunnistamaan ja vahvistamaan lähetettiin yhdysvaltalaisista ja hondurasilaisista eri alan ammattilaisista koostuva tiimi, joka vahvisti todeksi kaikki ilmasta käsin tehdyt havainnot – viidakon kätköistä todella löytyi muinainen kaupunki. Arkeologit uskovat kuitenkin, että Mosquitian viidakossa voi olla monia ”Ciudad Blancan” kaltaisia kadonneita kaupunkeja, jotka kerran muodostivat jotain paljon tärkeämpää – kokonaisen kadonneen sivilisaation.

Kyseessä on Keski-Amerikan koskemattomin sademetsä, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Karjankasvatus tuhoaa koko ajan kallisarvoista metsää: valtavia kaistaleita neitseellistä sademetsää on poltettu karjan tieltä. Alueesta on tullut yksi Keski-Amerikan tärkeimmistä naudantuottajista: sieltä viedään lihaa muun muassa Yhdysvaltain pikaruokaketjujen tarpeisiin. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa sademetsästä tuhoutuu kahdeksassa vuodessa, jos mitään ei tehdä. Hondurasin hallituksella ei ole rahaa suojella aluetta, joten kansainväliselle rahoitukselle on huutava tarve.

Hondurasissa myös muita muinaisia raunioita

Lähellä Guatemalan rajaa sijaitsevat muinaisen Copán mayakaupungin rauniot. Sen historia on jäljitetty 100-luvulle. Kukoistuksensa Copán kaupunki on nähnyt 400–800-lukujen aikana, jolloin siellä on asunut arviolta noin 20 000 ihmistä.

Copán rauniot ovat myös suosittu turistikohde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?