Mullistava löydös Kimblessä: Nopan liikkeitä voi ennustaa

Kimblen kuvun alle suljettu arpanoppa ei olekaan täysin satunnainen liikkeissään, totesivat asiaa tutkineet tilastotieteilijät.

2.2.2015 18:20 | Päivitetty 3.2.2015 16:57

Oletko huomannut, että Kimblen noppa antaa harvinaisen usein kuutosen jälkeen ykkösen? Huono numero aina hyvän jälkeen harmittaa, mutta suomalaiset tilastotieteilijät huomasivat, että kyseessä ei olekaan pelkkä harmistuksen aiheuttama psykologinen harha.

Tilastotieteilijä Tuomas Kukko testasi todennäköisyyksiä pelaamalla Kimbleä ahkerasti perhepiirissä joulunaikaan: kolmen tiukan Kimble-matsin ja 508 nopanheiton jälkeen todettiin mullistava tulos – nopan vastapäinen luku tulee selvästi todennäköisemmin kuin muut luvut. Näin ollen siis kuutosen jälkeen tulee todennäköisimmin ykkönen, kahden jälkeen viisi ja kolmen jälkeen neljä. Nopan vastakkaisten sivujen summa on aina seitsemän.

– Jos todennäköisyydessä olisi vähintään kolmen prosenttiyksikön ero, se pitäisi tulla viidelläsadalla heitolla esiin, selittää tuloksista blogissaan raportoinut Risto Heikkinen.

Jos nopanliikkeet olisivat täysin satunnaisia, jokaisen numeron todennäköisyys olisi 16,7 prosenttia. Vastakkainen numero heitettiin Kimble-testissä 23,9 prosentin todennäköisyydellä. Tilastollista merkitsevyyttä mittaava P-arvo tippui testissä prosentin sadasosiin. Tulosta voidaan pitää luotettavana, sillä mitä pienempi arvo on, sitä merkitsevämpi tulos on.

– Hupimielessä kokeilimme tieteellistä prosessia. Olimme tehneet tieteelliset laskelmat alle, ennen kuin tutkimus käynnistettiin, Heikkinen kertoo.

Kilpailumielessä Kimbleä pelaava voi hyödyntää kokeen tulosta: sen ansiosta voi ennakoida, minkä numeron seuraava vuorossa oleva pelaaja todennäköisimmin heittää. Silloin voi varoa liikuttamasta omaa nappiaan vaaralliseen paikkaan.

– Jos tietää, että seuraavalla vuorossa olevalla tulee todennäköisesti kolmonen, ei kannata siirtää nappiaan kyseisen pelaajan napin eteen, Heikkinen kuvailee.

Kimble-nopan yllättäviä liikkeitä selittää nopan ylle kaartuva pieni kupu, jonka alla noppa ei pääse yhtä vapaasti pyörähtämään kuin vapaana kierivä arpakuutio.

Testi paljasti toisenkin yllättävän tuloksen

Tilastotieteen ammattilaisena Heikkinen on soveltanut todennäköisyyslaskelmia urheiluvedonlyöntiin, pokeriin ja osakesijoittamiseen. Kimbleä hän on pelannut viimeksi aktiivisemmin lapsena.

– Tämän jutun ansiosta varmaan tulee innostuttua pelaamaan enemmänkin. Sosiaalisessa mediassa on tullut mielenkiintoisia havaintoja muilta Kimble-pelaajilta. Kuulemma silläkin on vaikutusta, lähteekö noppa kuvun keskeltä vai reunalta.

Tilastotieteilijät aikovat seuraavassa tutkimuksessa testata näitä olettamia. Kimbleä pelaamalla ei voi rikastua, mutta havainnot voi auttaa menestymään esimerkiksi lajin SM-kilpailuissa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että näyttäisi siltä, että saman luvun toistuminen on selvästi epätodennäköisin vaihtoehto.

– Mutta tieteelliseen prosessiin kuuluu, että kun tulee yllättävä sivutulos, siitä täytyy tehdä jatkotutkimusta, joten emme ala vielä kuuluttaa tätä totuutena.

Heikkinen muistuttaa, että todennäköisyyslaskelmista huolimatta Kimblen on tarkoitus olla hauskaa ajanvietettä perheen kanssa, eikä tutkimustuloksia kannata ottaa liian vakavasti.

Juttua muokattu kello 8.30: Tuomas Kukon nimi korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?