Tiede

Kolumbuksen Santa Maria ei vieläkään löytynyt

Julkaistu:

YK:n kulttuurijärjestö Unesco tyrmäsi maanantaina vedenalaisen arkeologin väitteen Kolumbuksen kuuluisan lippulaivan Santa Marian hylyn löytymisestä.
Barry Cliffordin johtama sukellusryhmä väitti toukokuussa löytäneensä Santa Marian, joka haaksirikkoutui riutalle 1492 Haitin edustalla.

Unesco kuitenkin ilmoitti, että sukeltajien hylystä löytämät pronssiset tai kupariset kiinnikkeet edustavat myöhäisempää laivatekniikkaa, 1600-luvun lopulta tai 1700-luvulta. Sitä ennen kiinnikkeet valmistettiin ainoastaan puusta tai raudasta.

- Ei ole siis epäilystäkään, että hylky on paljon (Kolumbusta) myöhäisemmältä aikakaudelta, kertoi hylyn löytöpaikalla syyskuun alussa käynyt Xavier Nieto Prieto.

Lisäksi tutkijoiden mukaan lähteet, mm. Kolumbuksen omat muistiinpanot osoittavat Santa Marian haaksirikkoutuneen lähempänä Haitin rannikkoa kuin nyt löydetty hylky.

Haitin hallitus oli pyytänyt Unescon apua Cliffordin tehtyä jymypaljastuksensa.
Clifford hehkutti vielä toukokuussa, että oli ”hyvin varma” tiiminsä löytäneen laivan, joka ”muutti koko ihmiskunnan historiaa”.

Santa Maria oli Kolumbuksen lippulaiva kun hän löysi meritien Amerikkaan 1492.

Yksi Väli-Amerikan saarista, jolle Kolumbus saapui on nykyisin Haiti.

Joulukuussa samana vuonna Santa Maria haaksirikkoutui ja Kolumbus palasi Espanjaan kahdella jäljelle jääneellä laivallaa, Ninalla ja Pintalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat