Tiede

Suomalaismies kuvasi harvinaisen näyn taivaalla - katso kuvat satelliitin viimeisestä lennosta

Julkaistu:

Satelliitti oli 32-vuotias, kun sen matka päättyi avaruusromuna Jäämereen.
Porilainen Mikko Lönnberg odotteli  viime viikonloppuna Muoniossa syrjäisen tien varressa revontulia. Kamera oli valmiina yösäädöissä.

Revontulet eivät syttyneet, ja lauantai oli jo vaihtunut sunnuntaiksi, kun lännestä lähestyi kirkas taivaallinen valo.

Kello oli 00.36.

Lönnberg ehti ottaa valopallosta kaksi kuvaa ennen kuin se katosi  Norjan ja Jäämeren suunnalle koilliseen. Ylilento oli täysin äänetön; ei suhinaa, ei kohinaa, ei jyrinää, ei piippailua, ei sirinää, ei yhtään mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Vain valo, tähtinen taivas ja hiljainen metsätie.

- Se kesti puoli minuuttia. Valon perässä tuli savua, joka näkyy kuvassakin, ja punaisena hehkunut pyrstö, joka ei näy kuvassa, Lönnberg kertoo.

Kuvassa valopallo on pitkän valotusajan vuoksi valoviiru.Lönnbergin ensimmäinen ajatus oli, että hänet oli juuri ylittänyt kansainvälisen ISS-avaruusasema varsin rutiininomaisella kiertoradallaan.

- Tämä oli kuitenkin todella kirkas, paljon kirkkaampi, ja kun katsoin puhelimeni Sky Guide -ohjelmasta, niin ISS-asema lenteli silloin ihan toisella puolella maapalloa, Lönnberg kertoo.

Lönnberg lähetti kuvat Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Pian sivuston moderaattori ja tähtiharrastaja Panu Lahtinen osasi kertoa, että Lönnberg oli saanut kuvattua avaruusromuksi muuttuneen satelliitin putoamisen ilmakehään. Saavutus on harvinainen.

Muonion ylittäessään satelliitti oli noin 95 kilometrin korkeudessa. Se eteni kahdeksan kilometrin sekuntinopeudella, mikä aiheutti voimakasta kuumenemista, savua ja hehkua.Kylmästä avaruudesta saapunut satelliitti tuhoutui pian jossain pohjoisen Jäämeren yllä, yhtä yksinäisenä kuin oli ollut työelämässään.

Heavensat-ohjelman ja Lönnbergin kuvista näkyvän kulkuradan avulla Lahtinen tunnisti satelliitin olevan venäläinen Kosmos 1400.

Se oli ammuttu kiertoradalleen 32 vuotta aikaisemmin eli vuonna 1982, jolloin NKP:n pääsihteeri Leonid Brezhnev teki kuolemallaan tilaa Juri Andropoville loppunsa edellä korisevan neuvostovaltion johtajana.

Ennustettu putoamisaika oli muutama tunti Lönnbergin havainnosta.

Lönnberg on innokas valokuvaaja. Mieluisia aiheita ovat niin revontulet kuin auringonlaskut mereen Porin edustalla. Kuvia löytyy Facebookista täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt