Tiede

Kyllikki Rosenström teki erittäin harvinaisen löydön Vantaalla - "Koko ruumiiseen tuli ihmeelliset väreet"

Julkaistu:

Arkeologia
Harrastaja-arkeologi löysi arvokkaan savipatsaan Vantaalla. Löytö paljastui 5 500 vuotta vanhaksi.
Harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström oli vasta aloittanut päivän Jokiniemen yleisökaivauksilla Vantaalla, kun hän teki uskomattoman löydön. Maasta paljastui noin viiden senttimetrin korkuinen savi-idoli, joka on noin 5 500 vuotta vanha.

– Huomasin heti, että nyt tämä on idoli ja ihan koko ruumiiseen tuli sellaiset ihmeelliset väreet, se oli niin mahtava tunne, Rosenström kuvailee löytöhetkeä.Löytöpaikalta oli jo aiemmin kaivettu maata viisi senttiä kerrallaan. Edellinen kaivaja oli huomannut, että maassa on jotain, mutta oli epäillyt löytöä ruukunpalaseksi. Kun tuli Rosenströmin vuoro kaivaa lisää, huomattiin ruukunpalasen olevan jotain aivan muuta.

Savipatsas oli Rosenströmin päivän ensimmäinen löytö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun aloitimme kello yhdeksältä, niin kello 9.20 se jo löytyi ja sitä ennen oli vielä ollut työnjako. Se löytyi ihan alussa, olin noin 5–10 minuuttia kaivanut.

"Tämä on rakkain
harrastukseni"


Laskenta-alalla töissä ollut Rosenström on osallistunut kaivauksille jo reilu 20 vuotta. Rakkaus arkeologiaan syttyi niin ikään Jokiniemen kaivauksilla pari vuosikymmentä sitten.

– Halusin jotain erilaista kuin mitä työni oli. Ajattelin heti, että tämä on minun juttu. Tämä on rakkain harrastukseni.Tiistainen löytö on kuitenkin tähänastisista löydöistä merkittävin.

– Ruukun palaset ovat yleisiä ja samoin iskokset. Iskos on ylijäämämateriaalia, jota syntyy, kun kvartsista tai piikivestä on tehty nuolenkärkiä tai muita tarve-esineitä.

Savi-idoli liittyy
kivikauden uskomuksiin


Kaivausten johtaja, arkeologi Jan Fast kertoo tiistaina tehdyn löydön olevan poikkeuksellinen.

– Se on hyvin, hyvin harvinainen löytö.

Fastin mukaan savi-idoli liittyy šamanismiin, kivikauden uskomuksiin, ja patsas on saattanut esimerkiksi esittää šamaanin apuhenkeä rituaaleissa. Vastaavia idoleita on löydetty lähinnä murusina muutamia kymmeniä. Kansallismuseossa on muutama paremmin säilynyt.Patsaan on todennäköisesti tehnyt šamaani itse lähellä löytöpaikkaa, joskin varmaa tietoa asiasta ei ole.

– Yleinen käsitys on, että he tekivät näitä tiettyjä rituaaleja varten ja rituaalien jälkeen ne (idolit) rikotaan tai hylätään.

Patsas on kaivausten
kruununjalokivi


Vantaan Jokiniemen kampakeraaminen asuinpaikka on Etelä-Suomen laajin.

– Alueelta on löydetty paljon hienoja nuolenkärkiä, paljon hylkeenluita, valtavia määriä, jopa 10 000 ruukunpalaa tällä viikolla. Tämä (patsas) on se kruununjalokivi siellä huipulla, Fast hehkuttaa.Patsas on nyt muiden löytöjen kanssa Heurekan tiloissa tallessa. Löydöt on tarkoitus laittaa esille vuodenvaihteen tienoilla Heurekassa.
Kaivaukset jatkuvat kuukauden mittaisina myös ensi vuoden heinäkuussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
   Kotimaa
  3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  9. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  10. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  11. 2 tuntia sitten
  12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  14. Näytä lisää