Kyllikki Rosenström teki erittäin harvinaisen löydön Vantaalla - "Koko ruumiiseen tuli ihmeelliset väreet"

Harrastaja-arkeologi löysi arvokkaan savipatsaan Vantaalla. Löytö paljastui 5 500 vuotta vanhaksi.

5.8.2014 22:02

Harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström oli vasta aloittanut päivän Jokiniemen yleisökaivauksilla Vantaalla, kun hän teki uskomattoman löydön. Maasta paljastui noin viiden senttimetrin korkuinen savi-idoli, joka on noin 5 500 vuotta vanha.

– Huomasin heti, että nyt tämä on idoli ja ihan koko ruumiiseen tuli sellaiset ihmeelliset väreet, se oli niin mahtava tunne, Rosenström kuvailee löytöhetkeä.

Vantaan Jokiniemestä löydettiin tiistaina arvokas kivikautinen savifiguuri.

Löytöpaikalta oli jo aiemmin kaivettu maata viisi senttiä kerrallaan. Edellinen kaivaja oli huomannut, että maassa on jotain, mutta oli epäillyt löytöä ruukunpalaseksi. Kun tuli Rosenströmin vuoro kaivaa lisää, huomattiin ruukunpalasen olevan jotain aivan muuta.

Savipatsas oli Rosenströmin päivän ensimmäinen löytö.

– Kun aloitimme kello yhdeksältä, niin kello 9.20 se jo löytyi ja sitä ennen oli vielä ollut työnjako. Se löytyi ihan alussa, olin noin 5–10 minuuttia kaivanut.

"Tämä on rakkain harrastukseni"

Laskenta-alalla töissä ollut Rosenström on osallistunut kaivauksille jo reilu 20 vuotta. Rakkaus arkeologiaan syttyi niin ikään Jokiniemen kaivauksilla pari vuosikymmentä sitten.

– Halusin jotain erilaista kuin mitä työni oli. Ajattelin heti, että tämä on minun juttu. Tämä on rakkain harrastukseni.

Arkeologi Jan Fast ohjasi kaivauksia Jokiniemessä viime torstaina.

Tiistainen löytö on kuitenkin tähänastisista löydöistä merkittävin.

– Ruukun palaset ovat yleisiä ja samoin iskokset. Iskos on ylijäämämateriaalia, jota syntyy, kun kvartsista tai piikivestä on tehty nuolenkärkiä tai muita tarve-esineitä.

Savi-idoli liittyy kivikauden uskomuksiin

Kaivausten johtaja, arkeologi Jan Fast kertoo tiistaina tehdyn löydön olevan poikkeuksellinen.

– Se on hyvin, hyvin harvinainen löytö.

Fastin mukaan savi-idoli liittyy šamanismiin, kivikauden uskomuksiin, ja patsas on saattanut esimerkiksi esittää šamaanin apuhenkeä rituaaleissa. Vastaavia idoleita on löydetty lähinnä murusina muutamia kymmeniä. Kansallismuseossa on muutama paremmin säilynyt.

Pekka Rantanen seuloi maata Jokiniemen kaivauksilla viime torstaina.

Patsaan on todennäköisesti tehnyt šamaani itse lähellä löytöpaikkaa, joskin varmaa tietoa asiasta ei ole.

– Yleinen käsitys on, että he tekivät näitä tiettyjä rituaaleja varten ja rituaalien jälkeen ne (idolit) rikotaan tai hylätään.

Patsas on kaivausten kruununjalokivi

Vantaan Jokiniemen kampakeraaminen asuinpaikka on Etelä-Suomen laajin.

– Alueelta on löydetty paljon hienoja nuolenkärkiä, paljon hylkeenluita, valtavia määriä, jopa 10 000 ruukunpalaa tällä viikolla. Tämä (patsas) on se kruununjalokivi siellä huipulla, Fast hehkuttaa.

Jokiniemestä on löydetty myös nuolenkärkiä, hylkeenluita ja ruukunpalasia. Kuvassa piikivestä tehty nuolenpää.

Patsas on nyt muiden löytöjen kanssa Heurekan tiloissa tallessa. Löydöt on tarkoitus laittaa esille vuodenvaihteen tienoilla Heurekassa.Kaivaukset jatkuvat kuukauden mittaisina myös ensi vuoden heinäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?