Tiede

Nasan tavoite: Miehitetty lento asteroidille 2020-luvulla

Julkaistu:

Miehitetyllä asteroidilennolla testataan Mars-lennolle suunnattua tekniikkaa. Asteroidi otetaan kiinni miehittämättömällä avaruusaluksella, joka lähetetään matkaan vuonna 2019.
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa aikoo ottaa kiinni asteroidin automatisoidulla avaruusaluksella ja ohjata se kuun kiertoradalle. Tavoitteena on myös lähettää asteroidille astronautteja 2020-luvulla, Nasa tiedottaa sivuillaan.

Nasa työstää parhaillaan kahta konseptia tehtävää varten. Ensimmäisessä kaapataan erittäin pieni asteroidi avoimessa tilassa ja toisessa kerätään lohkareen kokoinen näyte suuremmasta asteroidista.

Mikä tahansa asteroidi ei kuitenkaan kelpaa, sillä Nasan mukaan asteroidin halkaisijan on oltava alle 10 metriä. Kiikarissa on jo yhdeksän tehtävään soveltuvaa asteroidia, joista kolmen koosta ollaan varmoja.

Yksi ehdokkaista on noin 6 metriä pitkä asteroidi, joka ohitti maan noin 12 000 kilometrin etäisyydeltä vuonna 2011. Asteroidista erikoisen tekee se, että sillä on lähes yhtä alhainen tiheys kuin vedellä.

Avaruusalus on tarkoitus lähettää matkaan vuonna  2019 ja asteroidin valinta suoritetaan vuotta aiemmin.

Asteroideille suunnatut miehitetyt lennot tarjoavat tilaisuuden testata niin Mars-lennoille kuin maapallon suojelemiseksi asteroideilta kehitettyä tekniikkaa käytännössä. Ilta-Sanomat uutisoi viime toukokuussa, että Nasan tavoitteena on saattaa ihminen Marsin pinnalle vuoteen 2035 mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt