Suomalaiskeksintö havaitsee ihosyövän varhaisessa vaiheessa - katso video!

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt kevyen spektrikameran, jolla kyetään havaitsemaan ihmissilmälle näkymättömiä ihosyöpiä.

19.6.2014 16:57

Kamera ottaa muutamassa sekunnissa laajoja spektrikuvia tutkittavista alueista, korostaen eroavaisuuksia mahdollisen syöpäkudoksen ja terveen kudoksen välillä. Sen avulla voidaan havaita varhaiset merkit syöpään johtavista ihovaurioista.

- Tämä näkee lyhyempiä aallonpituuksia, 500 millimetristä 850 nanometriin, sanoi Jyväksylän yliopiston Ilkka Polonen.

Samanlaisia tekniikoita käytetään jo ihosyövän havaitsemiseen, mutta hyperspektrikameralla on Helsingin Iho- ja allergiasairaalan lääkärin ja tutkijan Noora Neittaanmäki-Pertun mukaan useita etuja. Yksi merkittävimmistä on kameran laaja 12 neliösenttimetrin kuvakulma, jonka avulla se kykenee kartoittamaan ja havaitsemaan syöpäalueita laajalta ihoalueelta.

- Haluamme löytää subkliinisiä syöpäalueita hyperspektrikameran avulla. Voimme nähdä ne ennen hoitoa ja hoidon jälkeen tarkistamme alueen uudestaan, Neittaanmäki-Perttu kertoi.

Alueista otetaan myös kuva tavanomaisella digitaalikameralla täydentääkseen spektrikameran kuvia.

Laite on koekäytössä Suomessa ja laitteen kehittäjät kertovat alustavien tulosten olevan lupaavia. Massatuotantovaiheeseen voi kuitenkin mennä vielä kymmenen vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?