Tiede

Tutkijat varoittavat: Valkohai ui kohta Itämerellä

Julkaistu:

Hui, hai!
Tanskan meritieteilijöiden mukaan Ruotsin eteläpuolen merialueilla voidaan pian nähdä valkohaita.
Odotatko jo innolla kesää ja pulahtamista Itämeren suloisiin aaltoihin? Mietipä uudelleen, sillä tanskalaiset meritutkijat ovat todenneet, että kohta Juutinrauman rannikolla voi törmätä Tappajahai-elokuvastakin tuttuun valkohaihin.

- On vain ajan kysymys ennen kun suuri valkohai ui Tanskan vesillä, tanskalainen meritutkija ja Den Blå Planet -merikeskuksen kuraattori Lars Olsen sanoo Metroxpress -lehdelle.

Olsenin mukaan syynä valkohain levittymiseen pohjoisen vesille on se, että muutkin suuret kalat ovat löytäneet väylänsä lämpimältä Välimereltä tänne pienempien saaliskalojen perässä. Koska hait voivat uida helposti Etelä-Afrikasta Australiaan, matka Välimereltä Juutinraumalle ei ole niille mikään haaste.

Myös meribiologi Rune Kristiansen on samaa mieltä Olsenin kanssa siitä, että hait etsivät tietään pohjoiseen.

Toistaiseksi Juutinraumalla ei ole tehty havaintoja valkohaista, mutta esimerkiksi Britannian rannikolla niitä on jo tavattu.

Olsen kuitenkin korostaa, että kun valkohait päätyvät Juutinrauman vesille, kyse on vain satunnaisista kulkijoista. Kyseinen vesistö toimii haille vain pysähdyspaikkana, eivätkä ne jää elämään sinne pysyvästi.

Lähde: Metroxpress

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt