Aivot alkaa pehmetä jo 24-vuotiaana - Tiede - Ilta-Sanomat

Aivot alkaa pehmetä jo 24-vuotiaana

Simon Fraser -yliopiston uuden tutkimuksen mukaan aivojen rapautuminen alkaa jo aikaisemmin kuin on yleisesti kuviteltu.

Simon Fraser -yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin yli 3 300 vapaaehtoisen koehenkilön käyttäytymistä.­

16.4.2014 5:07

Kanadalaisen yliopiston tutkimus perustuu noin 3 300 vapaaehtoisella koehenkilöllä tehtyihin kokeisiin.

Koehenkilöt, jotka olivat 16 - 44-vuotiaita, suorittivat tutkimuksessa testejä, jotka mittasivat muun muassa keskittymiskykyä ja kognitiivista kyvykkyyttä. Testit tehtiin tarkoitusta varten valmistetun pelin avulla.

Tutkijat havaitsivat koehenkilöiden tekevän päätöksiä sitä hitaammin mitä vanhempia nämä olivat. Vaikka kognitiivisten kykyjen asteittainen heikkeneminen iän myötä ei ole uusi tieto, kanadalaistutkimuksen mukaan aivotoiminnan heikkeneminen alkaa jo luultua aikaisemmin.

Tutkijoiden mukaan aivojen toiminta alkaa hidastua jo 24:nnen ikävuoden jälkeen. Vaikka muutos ei ole nopea, mittaustulosten mukaan aivotoiminnan nopeus laskee keskimäärin noin 15 prosentilla 24:nnen ja 39:nnen ikävuoden välillä.

Vaikka aivotoiminta hidastuu, ei yli 24-vuotiaiden kannata vielä menettää lopullisesti toivoaan. Elämänkokemus ja siihen perustuva ennakointikyvykkyys tasapainottaa kognitiivisen nopeuden hidastumista. Kuten tutkimuksessa uutisoiva Time-lehti toteaa:

"Samalla kun saatamme hidastua, voimme kehittyä myös aikaisempaa viisaammiksi".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?