Tämä kivi muodostui aurinkokunnan aamunkoitossa - Tiede - Ilta-Sanomat

Tämä kivi muodostui aurinkokunnan aamunkoitossa

Australiasta löytyneellä zirkonilla on ikää huimat 4,4 miljardia vuotta, kertoo Nature Geoscience -lehti. Se kiteytyi vain 160 miljoonaa vuotta aurinkokunnan syntymän jälkeen.

Jack Hillsin alueelta löydetty zirkoni on vanhin tunnettu mineraali.­

24.2.2014 17:49

Zirkoni löytyi hiekkakivestä Jack Hillsin alueella Australian länsiosassa. Se on kooltaan mikroskooppinen - hädin tuskin paljaalla silmällä havaittava.

Tutkijat ajoittivat zirkonin mittaamalla sen sisältämien uraaniatomien hajoamista lyijyatomeihin. Prosessi on hyvin hidas, ja sitä voidaan käyttää mineraalien iän määrittämiseen.

Näin vanhat mineraalit ovat äärimmäisen harvinaisia eroosion ja mannerlaattojen liikkeen vuoksi. Vanhimmat tunnetut kivimuodostumat ovat 3,5 miljardin vuoden ikäisiä.

Nykykäsityksen mukaan maapallo muodostui noin 4,6 miljardia vuotta sitten. Se oli aluksi vain valtava möhkäle sulaa magmaa.

4,4 miljardin vuoden ikäiseksi ajoitettu zirkoni näyttäisi todistavan, että Maa sai kiinteän kuoren aikaisemmin kun uskottiin. Kuori jäähtyi ja kiinteytyi noin 100 miljoonan vuoden kuluttua Maan muodostumisesta - hyvin pian sen jälkeen kun Marsin kokoinen kappale törmäsi Maahan. Tästä mullistuksesta syntyi Kuu.

Tutkimus avaa mielenkiintoisia näkymiä myös elämän syntyyn. Maa saattoi tarjota suotuisat olot elämälle jo hyvin varhain. Nuoren Maan pinnalla oli mahdollisesti esimerkiksi nestemäistä vettä.

- Meillä ei ole todisteita siitä, että elämää olisi esiintynyt jo tuolloin eikä siitä, ettei sitä esiintynyt. Ei ole kuitenkaan mitään syytä, miksi elämä ei olisi voinut syntyä maapallolle jo 4,3 miljardia vuotta sitten, sanoi tutkimusta johtanut Wisconsin-Madisonin yliopiston professori John Valley uutistoimisto Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?