Me emme mahda mitään kemialle - näin tiede selittää rakkauden - Tiede - Ilta-Sanomat

Me emme mahda mitään kemialle - näin tiede selittää rakkauden

Mikä herättää ihmisessä rakkauden, mikä sekoittaa pään ja mikä turvaa kestävän suhteen?  Rakkauden kemialle me emme mahda mitään.

Rakkaudessa ihmisten käyttäytymistä ohjaa aivojen monimutkainen kemia.

14.2.2014 6:00

Seksuaalinen himo, ihastuminen, rakastuminen ja sen pohjalle rakentuva kiintymys palvelevat kehitysbiologian näkökulmasta ihmislajin kannalta keskeisintä asiaa: lisääntymistä ja edellytyksiä taata jälkeläisten kasvu pitkäkestoisen parisuhteen tarjoamissa turvallisissa olosuhteissa.

Ihmisen rakkauden merkitystä ja biologisia mekanismeja tutkineen yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston biologisen antropologian tutkijaprofessorin Helen Fisherin mukaan rakkaus on jaettavissa kolmeen eri vaiheeseen: himoon eli eroottiseen rakkauteen, ihastumiseen eli romanttiseen rakkauteen ja kiintymykseen, joissa kussakin ihmisen toimintoja ohjaavat lukuisat eri hormonit.

Kiinnostuksen herääminen

Parinmuodostuksen alkuvaiheessa ja seksuaalisen kiinnostuksen heräämiseen vaikuttavat ulkonäköseikkojen, kehonkielen, käyttäytymisen ohella vahvasti myös aivojemme kemiaan vaikuttavat aistittavissa olevat hajut ja feromoneiksi kutsutut, vain nenän takaosassa, sierainten välissä sijaitsevan vomeronasaalielimen rekisteröimät hajusignaalit. Feromonit eivät ole tietoisesti aistittavissa.

Turun yliopistossa viime vuonna feromoneista väitellyt evoluutiobiologian dosentti, tohtori Markus J. Rantala tähdentää sekä aistittavissa olevien hajujen että feromonisignaalien tärkeyttä parinvalinnassa.

– Naisille miehen haju on tärkein kriteeri parinvalinnassa. Epämielittävää hajua ei pysty kompensoimaan edes mukavalla luonteella tai edullisella ulkonäöllä, Miesten mielestä taas naisen haju ja ulkonäkö ovat yhtä tärkeitä, Rantala totesi Yle Uutisten haastattelussa.

Rantalan mukaan parinvalinnan kannalta on parempi, että ihmiset huolehtivat hygieniastaan, eivätkä ”peitä ominaishajuaan hajusteilla ja pyri miellyttämään niitä ihmisiä, jotka eivät kyseisestä ominaishajusta pidä”.

Rantalan mukaan perimältään erilaisten ihmisten hajut vetävät toisiaan puoleensa, mikä estää sisäsiittoisuutta ja takaa jälkeläisille hyvän geeniperimän.

Aistittavilla hajuilla ja feromoneilla on tärkeä rooli seksuaalisen kiinnostuksen heräämisessä.

  Ihmisellä on noin 2 000 feromoneja erittävää apokriittistä hikirauhasta, jotka alkavat toimia vasta murrosiässä.

– Apokriittiset rauhaset aukeavat karvatuppeen ja niitä on eniten kainalossa ja genitaalialueella. Feromonieritys muuttuu esimerkiksi kainalokarvojen ajon yhteydessä, sillä litteät kainalokarvat ja genitaalialueen karvat lisäävät pinta-alaa, jossa feromonit erittyvät, Rantala selittää Yle Uutisten haastattelussa.

Sukupuolihormonit jylläävät

Seksuaalisen kiinnostuksen herättyä sukurauhasten tuottaman testosteronin ja estrogeenin tuotannossa tapahtuu muutoksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Timo Partonen toteaa THL:n verkkosivuilla naisten testosteronin tuotannon kasinkertaistuvan ja miesten testosteronitasojen laskevan noin 40 prosentilla.

Naisten ja miesten testosteronitasojen toisilleen vastakkaiset muutokset lähentävät Partosen mukaan sukupuolia kemiallisella tasolla toisiinsa. Miesten käytös saattaa pehmentyä, kun taas naiset saattavat suhtautua määrätietoisemmin suhteen jatkamiseen ja mukautuvammin toisen ehdotuksiin.

Eroottinen rakkaus

Jos kiinnostuksen heräämisvaihe johtaa sukupuoliyhteyteen, professori Fisherin jaottelussa siirrytään ihastumisvaiheeseen eli eroottiseen rakkauteen, jolloin peliin astuu uusi kemikaalicocktail.

Sukupuoliyhteydessä käynnistyvät hormonitoiminnot vievät parisuhdetta kohti romanttista rakkautta.

Ihastumisvaiheessa verihiutaleista vapautuvan serotoniinin määrä aivoissa lisääntyy, mikä johtaa tunnepohjaiseen oppimiseen vaikuttavan aivojen mantelitumakkeen toiminnan heikentymiseen. Mantelitumake kontrolloi tunnepohjaista oppimista, jolloin serotoniinin lisääntyminen ihastumisen alkuvaiheessa johtaa siihen, että rakastunut henkilö ei opi suhteensa virheistä.

Ylilääkäri Partosen mukaan himokkaassa rakkaudessa eli puhtaasti seksuaalisessa halussa aivojen käytössä on runsaasti serotoniinia ja sukupuolihormoneita.

– Tällainen tila suosii syrjähyppyjä, Partonen toteaa Tiede-lehden haastattelussa.

Parisuhteen alkuvaiheessa myös lisämunuaisten tuottaman kortisolin tuotanto lisääntyy noin 40 prosentilla. Stressihormoniksi kutsutun kortisolin lisääntyminen saattaa lisätä unettomuutta, mutta samalla se myös parantaa uudesta parisuhteesta kiinnostuneen ihmisen valppautta, kykyä kohdata uusia käänteitä ja kohdistaa huomiotaan tärkeäksi koetun suhteen kehittämiseen.

Myös stressihormoneihin kuuluvan adrenaliinin tuotanto lisämunuaisissa kasvaa, mikä kiihdyttää aineenvaihduntaa, kohottaa sydämen syketiheyttä ja verenpainetta sekä lisää suorituskykyä. Tämä selittää äkillisen hikoilun ja sydämentykytykset rakastavaisten kohdatessa.

Lisämunuaisten erittämä noradrenaliini eli norepinefriini on aivojen välittäjäaine, joka lisää ruumiin vireystasoa ja mielihyvän tuntemuksia.

Professori Fisher on kollegoineen todennut aivojen fMRI-magneettikuvausten perusteella dopamiinitasojen nousseen rakastuneiden aivoissa. Helen E. Fisherin, Arthur Aronin ja Lucy L. Brownin tutkimus Romantic love: a mammalian brain system for mate choice on julkaistu Philosophical Transactions of the Royal Society -julkaisusarjassa.

Aivojen hypotalamuksen tyvitumakkeen tuottama dopamiini keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni, joka lisää mielihyvän tunteita, kohottaa motivaatiotasoa ja keskittymiskykyä, vähentää surun tunnetta sekä kohottaa elimistön energiatasoa nostamalla sydämen syketiheyttä ja verenpainetta.

Orgasmissa aivojen hypotalamus erittää oksitosiaania, joka vahvistaa kiintymyksen ja luottamuksen tunteita sekä vähentää pelkoja ja ahdistusta. Naisilla oksitosiinin tuotannon on todettu lisääntyvän paria minuuttia ennen orgasmia. Koska oksitosiinia erittyy aina seksuaalisen mielihyvän hetkinä, se vie suhdetta kohti romanttista rakkautta ja sitä seuraavaa kiintymysvaihetta.

Romanttinen rakkaus

Kiintymyshormoniksi kutsutulla oksitosiinilla on merkittävä rooli myös parisuhteen vakiintumisvaiheessa, romanttisessa rakkaudessa.

Oksitosiini pitää yllä seksiin liittyviä mielihyvän tunteita ja sitä erittyy myös koskettelun ja hieromisen seurauksena.

Oksitosiaania erittyy myös synnytyksen ja lapsen imetyksen yhteydessä, mikä vahvistaa äidin ja lapsen sidettä.

Romanttisen rakkauden kehitysbiologisena tarkoituksena on kestävän parisuhteen turvaaminen.

Toinen romanttisen rakkauden kannalta keskeinen hormoni on ADH-hormoni eli vasopressiini, jota vapautuu vereen hypotalamuksesta aivolisäkkeen takalohkon kautta vereen. ADH on antidiureettinen hormoni, jonka vaikutuksesta virtsaneritys vähenee ja virtsa väkevöityy. Mutta tämän lisäksi vasopressiinillä on todettu olevan tärkeä rooli myös sosiaalisten suhteiden ja pitkäkestoisen parisuhteen kehityksessä.

Yhdysvalloissa tehdyissä kokeissa on todettu maailman eläimistön harvoihin yksiavioisiin nisäkkäisiin kuuluvan preeriamyyrän käytöksen muuttuvan, kun vasopressiinin vaikutus estetään. Pitkäaikainen parisuhde katkeaa, ja preeriamyyrät alkavat käyttäytyä yhtä lailla moniavioisesti kuin läheiset lajitoverinsa vuoristomyyrät, jotka elävät erakkoina lyhytaikaisia parisuhteita lukuun ottamatta.

Parisuhteen vakiintuessa myös serotoniinitasot laskevat alkuvaiheen myrskystä, jolloin mantelitumakkeen toiminnan elpyminen tuo suhteeseen tasapainoisempaa harkintaa.

– Näyttää siltä, että serotoniinivaje pitää suhteen hieman etäisenä, mutta uskollisena, ylilääkäri Partonen arvioi Tiede-lehdessä.

Kehitysbiologian näkökulmasta rakkauden monimutkainen kemia on taannut ihmiselle kyvyn lisääntyä, hullaantua partneristaan ja huolehtia jälkikasvunsa turvallisuudesta vakiintuneessa, pitkäaikaisessa parisuhteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?