Tänään selviää, tanssivatko taivaan tulet – katso vinkit revontulien bongaamiseen ja kuvaamiseen

Poikkeuksellisen voimakkaan aurinkomyrskyn ennustetaan saavan aikaan komeita revontulia koko maassa. Miten valmistautua tulevaan valonäytökseen?

Ennusteiden mukaan lähipäivinä on luvassa loistavia revontulia koko maahan.

10.1.2014 1:34

IS uutisoi keskiviikkona, kuinka Auringossa poikkeuksellisen voimakkaan purkauksen synnyttämä aurinkotuuli saavuttaa maapallon torstaina aamulla.

Revontulitutkija Jyrki Manninen kertoi, kuinka ennusteiden mukaan lähipäivinä on luvassa loistavia revontulia koko maahan.

Monet ovatkin olleet odottavaisin mielin, milloin taivaan tanssivia tulia voisi ihailla.

- Auringosta tulevat hiukkaset eivät ole vielä törmänneet maapallon magneettikenttään. Edelleen tässä odotetaan. Hiukkasten pitäisi pian ruveta olemaan täällä, sillä niiden normaali etenemisvauhti on purkauksissa 2-3 vuorokautta, Manninen kertoo.

- Yleensä nämä ennusteet ovat osapuilleen pitäneet kutinsa. Jos perjantaina ei rupea mittalaitteissa näkymään mitään, niin hiukkaspilvi saattoi mennä maapallon ohi, hän lisää.

Jos hiukkaspilvi osuu maapalloon, koko maassa on mahdollisuus mahtaviin taivaan näkymiin. Sää kuitenkin tuo oman haasteen, sillä pilvet vaikeuttavat näkyvyyttä.

Jos hiukkaspilvi osuu maahan, revontulia voi näkyä mahdollisesti useampana päivänä koko maassa.

- Tässä ei nyt auta kuin olla odottavalla kannalla, Manninen toteaa.

Milloin oikein revontulia kannattaa lähteä katsomaan?

- Nyrkkisääntö on, että todennäköisin aika nähdä revontulet on hieman ennen paikallista puolta yötä. Revontuliahan voi siis nähdä heti kun on pimeää, jos Auringossa on suurempi myräkkä ollut ja hiukkaset ovat osuneet maapalloon. Mutta jos nyt haluaa vain kerran käydä kokeilemassa, niin todennäköisin aika nähdä niitä on kello 23-24 aikaan.

Mihin kannattaa suunnata katse?

- Ihan ensimmäinen asiahan olisi katsoa, että taivas on selkeä ja tähtitaivas näkyy hyvin. Olisi hyvä, jos näkymä pohjoiseen olisi avoin, sillä hiukkaset tulevat pohjoisesta etelään.

- On myös hyvä muistaa, että valojen äärestä on hyvä lähteä pois, sillä pimeässä revontulet näkyvät parhaimmin. Ihmissilmällä kuluu noin 30 minuuttia tottua pimeään. Eli vasta puolen tunnin jälkeen näkee pimeässä todella hyvin, hän lisää.

Miten saada taivaan välkkeestä kaunis muisto?

  Joku voi haluta jonkinlaisen muiston itselleen komeista revontulista. Mitä perusniksejä asiantuntijat antavat revontulien valokuvaamiseen?

Avainsanana näyttää olevan kokeileminen – itse kokeilemalla huomaa millä asetuksilla saa parhaimman kuvan.

- Siinä ei välttämättä tarvita järjestelmäkameraa, vaan herkkyyttä kuvauslaitteeseen. Asetukset voi katsoa jo valmiiksi vähän ennen revontulien näkymistä. Kun on pimeällä paikalla ja taivas on kirkas, kannattaa ottaa kuva tähtitaivaasta. Jos kuvasta voi bongata yhdenkin tähden, niillä asetuksilla on mahdollista kuvata revontulia. Eli ihan sama mikä laite on, kunhan ensin kokeilee asetuksia esimerkiksi tähtitaivasta apuna käyttäen, Manninen toteaa.

Hän myös muistuttaa, että salamaa ei kannata käyttää revontulia kuvatessa.

- Jos laitteessa on yökuvaus-asetus, niin voi kokeilla vaikka sellaista, sillä silloin laite valottaa vähän pidempään, hän vielä sanoo.

Luontokuvaaja Pekka Vainiolle tutumpi laite on järjestelmäkamera ja revontuliin hän neuvoo käyttöön laajakulma-objektiivia.

Kun selkeä ja pimeä paikka on löytynyt, voi kokeilla saada revontulista upeita kuvia.

- Oli nyt sitten mikä kuvauslaite tahansa, niin parasta olisi olla jalusta sillä valotusajat ovat yleensä useita sekunteja, hän sanoo.

Hän kehottaakin käyttämään manuaalista valotusta, jos mahdollista.

- Kannattaa lähteä 10 sekunnin valotusajasta liikkeelle, ja kokeilla mikä on kussakin paikassa paras. Toki sitä lyhyemmät valotusajat, mitä kirkkaammat revontulet ovat.

Kameran herkkyys, eli ISO, kannattaa Vainion mukaan laittaa lähes maksimiin, mitä kamerasta löytyy. Itse kokeilemalla yleensä löytää parhaimman vaihtoehdon, jotta kuva ei olisi aivan rakeinen.

- ISO herkkyydet saavat mennä reilusti yli tuhanteen, hän neuvoo.

Luontokuvaaja muistuttaa, että jos yrittää saada kuvista parhaita mahdollisia, kannattaa kokeilla rauhassa eikä hötkyillä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?