Tiede

Tämä on maailman kylmin paikka: -93,2 astetta!

Julkaistu: , Päivitetty:

Harmittaako kylmä talvisää? Ole iloinen, ettet ole Etelämantereella: sieltä on mitattu jopa -93,2 celsiusastetta.
BBC:n mukaan mittaus tehtiin jo elokuussa 2010. Lukemasta on kuitenkin uutisoitu vasta myöhemmin. Kyseessä on alustava luku, joka muuttuu luultavasti jopa hieman kylmempään suuntaan, tutkijat kertovat.

- Varoittaisin Guinnessia, että tätä tulosta ei vielä kannata laittaa ennätysten kirjaan, koska luultavasti luvut muuttuvat vielä tulevana vuonna, Ted Scambos Yhdysvaltain kansallisesta lumi- ja jäätietokeskuksesta sanoo BBC:lle.

- Nyt olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että tiedämme, missä maailman kylmimmät paikat ovat ja miksi ne ovat siellä.

Edellinen pakkasennätys, -89.2 astetta, mitattiin niin ikään Etelämantereella vuonna 1983.

Aiemmassa ennätyksessä kyse oli ilman lämpötilasta muutamien metrien korkeudessa. Uusi luku on sen sijaan mitattu maasta jään pinnalta. Todennäköisesti myös ilmasta mitatut pakkasasteet olisivat kuitenkin riittäneet rikkomaan ennätyksen, tutkijat arvelevat.

Kovin pakkanen on kylmissä "taskuissa"

Etelämantereella on talvi silloin, kun Suomessa vietetään kesää. Juuri talvisaikaan mitataan hyytävimmät pakkaslukemat.

Kaikkein kylmintä on korkeilla paikoilla, joilla kuiva ja kirkas ilma saa lämmön haihtumaan tehokkaasti avaruuteen. Usein kovimmat pakkaskohdat, kylmät ”taskut”, sijaitsevat harjanteilla, jotka yhdistävät kaikkien korkeimmat paikat muuhun mantereeseen.

- Tiedän, että näitä erittäin alhaisia lämpötiloja on vaikeaa kuvitella. Muotoilen sen mielelläni niin, että se on melkein yhtä paljon veden jäätymispisteen alapuolella kuin kiehumispiste on sen yläpuolella, Ted Scambos kommentoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt