Tutkimus: Lisäravinteet hidastavat aidsin puhkeamista - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Lisäravinteet hidastavat aidsin puhkeamista

Hiv-tartunnan saaneille potilaille tehdyt kokeet viittaavat siihen, että ravintolisät voivat hidastaa tai estää aids-taudin puhkeamisen.

BOtswanan valtio on jo vuosikausia kustantanut hiv-positiivisille asukkailleen jo vuosia ilmaisen lääkityksen.­

2.12.2013 12:44

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiv-tartunnan kehittymistä aidsiksi on kyetty estämään tai hidastamaan antamalla tartunnan alkuvaiheessa ilman muuta lääkitystä oleville potilaille erilaisia monivitamiini- ja lisäravinnevalmisteita.

Floridan kansainvälisen yliopiston tutkijan Marianna Baumin johtama tutkimusryhmä selvitti Botswanassa kaksi vuotta kestäneen kliinisen tutkimuksen aikana monivitamiini- ja hivenainevalmisteiden vaikutusta hiv-potilailla.

Tutkimuksessa oli mukana 878 äskettäin hiv-tartunnan saanutta 15-49-vuotiasta potilasta, jotka eivät vielä saaneet antiretroviraalilääkitystä, koska heidän CD4-leukosyyttisolujen arvonsa ei ollut laskenut alle 350 solun mikrolitrassa, mitä Maailman terveysjärjestö on suositellut hoitojen käynnistämisen suositusarvoksi.

Hi-virus tuhoaa immuniteetin kannalta tärkeitä CD4-leukosyyttisoluja. Botswana on jo vuosia maksanut asukkaidensa aids-lääkkeet, mutta hoidon käynnistämisen rajana on pidetty CD4-arvoa 250/mikrolitra.

Osalle koeryhmään kuuluneista annettiin B-, C-, ja E-vitamiineista koostuneita monivitamiinivalmisteita joko seleenillä terästettynä tai ilman. Osa sai pelkkaa seleeniä ja osa potilaista sai lumelääkettä.

Tutkimustulosten mukaan monivitamiinivalmisteita ja seleeniä saaneiden potilaiden riski sairastua aidsiin väheni merkittävästi, kun heille syötettiin jo hiv-tartunnan alkuvaiheessa monivitamiinivalmisteiden ja seleenin yhdistelmää.

- Nämä tutkimustulokset tukevat ravintolisien käyttöä tehokkaana puuttumiskeinona hiv-tartunnan alkuvaiheessa aikuisilla potilailla, Baumin tutkimusryhmä totesi.

Tutkimustulosta on pidetty erityisen merkittävänä Botswanan kaltaisissa maissa, joissa antiretroviraalilääkityksen käynnistämiskynnystä on nostettu kustannussyistä, tai lääkitystä ei ole lainkaan tarjolla.

Lisää tietoa maailman aids-tilanteesta löytyy International Aids Societyn , Maailman terveysjärjestön WHO:n aids-sivuilta ja Hiv-säätiön / Aids-tukikeskuksen Facebook-sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?