Meneekö vuosisadan taivaannäytös myttyyn? Komeetta ISON alkoi ehkä jo hajota - Tiede - Ilta-Sanomat

Meneekö vuosisadan taivaannäytös myttyyn? Komeetta ISON alkoi ehkä jo hajota

Espanjalainen Granadan radioastronominen observatorio on havainnut ensimmäiset merkit siitä, että Aurinkoa lähestyvä komeetta ISON olisi hajoamassa kappaleiksi.

Eurooppalainen La Sillan observatorio otti tämän kuvan Isonista 15. marraskuuta.­

26.11.2013 18:46

ISONin rata on lähimmillään Auringon pintaa torstaina 28. marraskuuta. Maapallolta katsottuna se tulee uudelleen näkyviin Auringon takaa perjantaina tai lauantaina.

Tutkijat jännittävät nyt, kestääkö ISON Auringon lähiohituksen vai hajoaako komeetta. Silloin Isonia ja sen komeaa pyrstöä ei enää nähtäisi, ja joulukuuksi odotettu upea taivaannäytelmä menisi myttyyn.

Granadan radiotähtitieteen observatorio ilmoitti SpiegelOnlinen mukaan, että aurinkotuulen irrottamien molekyylien virta ISONin ytimestä olisi voimakkaasti laskenut viime päivinä, mutta pölyn virtaus olisi yhä pysynyt huomattavan suurena. Tämä saattaa johtua siitä, että Isonin  ydin on hajonnut.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan pysty vielä sanomaan, merkitseekö tämä ISONin loppua.

- On todisteita siitä, ettei ISONin ydin pysy kovinkaan hyvin yhtenäisenä (toisin sanoen se on hajoamassa kappaleiksi). Tämä on aina mahdollista... pian näemme, kirjoittaa Nasan asiantuntija Karl Battams komeetan seurantasivulla.

- On myös aivan mahdollista, että ISON pysyy yhtenä kappaleena ja viistää sillä tavoin Auringon pintaa.

ISONin kohtalo varmistunee keskiviikkona, jolloin Aurinkoa tarkkaileva Soho-luotain saa sen näkökenttäänsä.

Jos ISON selviää yhtenä kappaleena, se on kirkkaimmillaan aamulla 29.11, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Ursan mukaan komeetta on tällöin edelleen lähellä Aurinkoa, ja on siksi nähtävissä vain hämärällä taivaalla.

Paras hetki ISONin tarkkailuun on perjantaista alkaen pian auringonlaskun jälkeen, kun Aurinko on horisontin takana. ISON  kuitenkin laskee nopeasti horisontin taakse eikä se aamulla Auringon noustua enää erotu valoisalta taivaalta. Mahdollisuus havaita komeettaa on siis rajattu lyhyisiin tuokioihin, kertoo Ursa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?