Tiede

Satasen geenitesti kiellettiin - ei takeita turvallisuudesta ja luotettavuudesta

Julkaistu:

Yhdysvaltalaisen 23andMe-yhtiön tarjoamat halvat geenitestit eivät lääkintöviranomaisten mukaan anna luotettavaa kuvaa esimerkiksi syöpäriskeistä, kertoo Nature-lehti.
23andMe tarjoaa 99 dollaria (74 euroa) maksavaa geenitestiä, joka yhtiön mukaan paljastaa esimerkiksi asiakkaan sukutaustan ja riskin sairastua rintasyöpään.

Yhdysvaltain lääkintöviranomainen FDA on nyt kieltänyt yhtiöltä geenitestien markkinoinnin, Nature kertoi. FDA on huolissaan mahdollisesti epätarkkojen testien kansanterveydellisistä vaikutuksista. Yhtiö on luvannut noudattaa FDA:n määräyksiä.

23andMe-yhtiön yleisölle tarjoamia dna-testejä ei ole hyväksytty lääketieteelliseen käyttöön.

Arvostelijoiden mukaan FDA iskee hyttystä pajavasaralla, Nature kirjoittaa. Duke-yliopiston geenitutkimukseen liittyvän politiikan asiantuntija Misha Angristin mukaan kukaan nainen ei ole valmis poistattamaan rintojaan tai munasarjojaan vain 23andMe-yhtiön geenitestin tulosten perusteella.

FDA on lähestynyt kirjeitse yli kymmentä muutakin geenitestejä tarjoavaa yritystä ja ehdottanut, että niiden testit otettaisiin virallisen valvonnan piiriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt