Ihmisyyden loppu? Tulevaisuuden sodat voidaan käydä "tappajaroboteilla"

Julkaistu:

Järjestöt ovat huolissaan tappamispäätösten siirtyvän ihmisiltä koneille.

Aseteollisuudessa monet ajattelevat seuraavan sodankäynnin askeleen olevan itsenäisesti toimivat robottiaseet.

YK:n tavanomaisia aseita koskevan yleissopimuksen (CCW) vuosikokous äänesti yksimielisesti perjantaina, että valtiot alkavat yhteistyössä arvioida kyseistä teknologiaa. Päämääränä on luoda ennaltaehkäisevä kieltosopimus ennen kuin prototyypeistä tulee massatuotannossa olevia aseita.

Useat ihmisoikeusjärjestöt perustivat kokouksen alla Stop Killer Robots -kampanjan, jossa varoitettiin ajan olevan vähissä ennen kuin maailman maat päätyvät asevarustelukilpaan ”tappajaroboteilla”.

Ne ottivat perjantaisen päätöksen vastaan tyytyväisiä, mutta toivovat maiden pääsevän pian myös varsinaiseen sopimukseen asiasta.

Prototyyppejä itsenäisesti toimivista aseista on jo useilla mailla, ja varsinkin Yhdysvalloissa kehitystyö on melko laajaa. Maalla toimivien robottilaitteiden lisäksi maa kehittää uusia versioita kiistellyistä lennokeistaan.

- Oli aika, jolloin maailmalla tajuttiin kaupunkeihin tehtävien ilmapommitusten vaarat ja moraalittomuus. Pian sen jälkeen puhkesi toinen maailmansota ja tiedämme kaikki, mitä tapahtui, kansainvälistä robottiaseiden valvontakomiteaa perustamassa ollut professori Noel Sharkey totesi Independentille.

- Meidän ei pidä päästää samaa asetelmaa syntymään robottiaseiden kanssa. On olemassa selkeä raja: koneelle ei koskaan pidä antaa päätöstä ihmisen tappamisesta.

Vastustajien joukossa on myös asevoimien edustajia.

- Antamalla jumalankaltaisen vallan roboteille ihminen kutistetaan kappaleeksi, jolla ei ole sen enempää arvoa kuin millään muukaan esineellä. Kun robotit hallitsevat sodankäyntiä, täysin ilman myötätuntoa tai empatiaa, ihmisestä tulee arvottomampi kuin vaikka leivänpaahtimesta – sitä ainakin voidaan käyttää varaosiin, entinen Yhdysvaltojen ilmavoimien kenraali Robert Letiff vetosi.

Teknologiaa puolustavien mukaan tarpeeksi kehittyneillä ohjelmistoilla varustetut robotit pystyvät erottamaan esimerkiksi leikkiasetta kantavan suurikokoisen lapsen oikealla rynnäkkökiväärillä aseistetusta pienestä aikuisesta.

Heidän mukaansa robotti ei myöskään tunne kostonhimoa, raiskaa tai ole julma. Ne myös pystyvät käsittelemään tietoa, jolla siviiliuhrit voidaan välttää, paljon nopeammin kuin kukaan ihminen.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö antoi viime vuonna ohjeistuksen, jonka mukaan tappavan voiman käytön pitää olla aina ihmisen päätös.

- Hillinnän säilyttämisestä voi tulla vaikeaa, jos muut valtiot alkavat käyttää itsenäisiä aseita, Human Rights Watch muistutti.
 

Ainakin nämä ovat jo olemassa:

Crusher

Pentagonille kehitetty panssariajoneuvo, joka pystyy sukkuloimaan taistelukentän läpi käyttämällä sensoreja ja rusentamalla pysäköityjä autoja. Texasissa järjestetyissä testeissä siihen asennettiin myös aseistus. Toistaiseksi prototyyppi.

X47-B

Lepakkomaista hävittäjää pidetään vastauksena amerikkalaiskenraalien unelmiin ”superlennokkista”, joka voitaisiin lähettää ilmaan lentotukialukselta. Kyseessä on itsenäisempi laite kuin nykyään Pakistanissa ja Afganistanissa käytetyt lennokit. Prototyypeissä ei ole aseita, mutta siihen olisi mahdollisuus.

Taranis

Kelttiläisen ukkosenjumalan mukaa nimetty Taranis on brittivastine X47-B:lle. Viime kuussa neitsytlentonsa tehneen koneen on kuvattu olevan täysin itsenäinen.

“Näkymätön miekka” ja SKAT

Kiinan ja Venäjän ”tappajarobottihankkeista” tiedetään melko vähän. Kumpikin on saanut aikaan prototyypin miehittämättömästä hävittäjästä: Kiinassa Anjianiksi eli Näkymättömäksi miekaksi kutsuttua konetta pidetään soveltuvana ilmataisteluun.

SGR-1

Etelä-Korean Pohjois-Korean rajan tarkkailuun kehittämä robotti, joka pystyy ampumaan ilman ihmiskäskyä. Sensorit pystyvät tunnistamaan ihmishahmon kolmen kilometrin päästä ja laukaisemaan konetuliaseen tai kranaatin. Israel on kehittänyt vastaavaa teknologiaa, mutta kumpikin maa vakuuttaa, että laukaisuun tarvitaan ihmiskäsky.

Guardium

Israelilainen robottiajoneuvo, joka on kehitetty rajojen ja lentokenttien valvontaan. Esittelyvideolla ajoneuvo välittää automaattisesti ohjusiskun koordinaatit lennokille.

Lähde: Independent

Ota kantaa

Tarvitseeko robottisodankäynnistä olla huolissaan?

Kyllä 66% Ei 34%
Ääniä yhteensä 2286

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt