Norjalaistutkijat uskovat selvittäneensä vauvoja tappavan mysteerin - Tiede - Ilta-Sanomat

Norjalaistutkijat uskovat selvittäneensä vauvoja tappavan mysteerin

Julkaistu: 29.10.2013 4:38

Norjalainen tutkijaryhmä uskoo löytäneensä avaimen kätkytkuolemien hoitoon.

Tutkijoiden mukaan SIDS-syndroomaksi kutsutun mysteerin takana saattaa olla se, että selittämättömästi kuolleiden lasten aivoissa sijaitsevat kanavat ovat normaalia suuremmat. Tätä voi seurata aivojen täyttyminen vedellä, mikä puolestaan johtaa äkkikuolemaan.

- Näitä pieniä vesikanavia alettiin kunnolla tutkia vasta kymmenen – viisitoista vuotta sitten. Ne ovat osa normaalia geneettistä vaihteluja, mutta tietyissä onnettomissa olosuhteissa ne voivat olla SIDS-lapsille vaarallisia, professori Torleif Rognum Oslon yliopistosta kertoo norjalaisuutisia välittävälle Thelocal.no –sivustolle.

Tutkijat analysoivat nyt kätkytkuoleman kohdanneiden lasten aivoja saadakseen tietää, pitääkö teoria paikkansa. Heidän mukaansa SIDS-lasten aivot ovat yleisesti ottaen keskimääräistä painavampia.

  Jos tuntee mekanismin, on aina mahdollista kehittää lääkkeitä tai terapiaa.

Rognumin mukaan kätkytkuolemia voidaan mahdollisesti seuloa. Hänen mukaansa tärkeintä on kuitenkin löytää keino, jolla pelättyä vitsausta vastaan voidaan taistella. - Jos tuntee mekanismin, on aina mahdollista kehittää lääkkeitä tai terapiaa, professori sanoo.

SIDS on länsimaiden yleisimpiä lasten kuolinsyitä. Vielä 90-luvulla monet lääkärit pitivät kuitenkin tilastollisesti mahdottomana, että sama äiti voisi menettää useita lapsiaan kätkytkuoleman johdosta. Uskomuksella oli osansa siihen, että monia naisia tuomittiin lastensa murhista.

- Oli niitä amerikkalaisia oikeuspatologeja, jotka sanoivat, että yksi vauvan kuolema on tragedia, kaksi on epäilyttävää ja kolme on murha. Mutta se on liian yksinkertaista. On olemassa geneettisiä tekijöitä, Rognum huomauttaa.

Tuoreimmat osastosta