Tutkijat tekivät häkellyttävän löydön arkeologisilta kaivauksilta - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat tekivät häkellyttävän löydön arkeologisilta kaivauksilta

Perussa tehtyä löytöä on kuvailtu tärkeimmäksi vuosikymmeniin.

25.10.2013 4:48 | Päivitetty 25.10.2013 8:11

Perussa on löydetty kaksi muumiota, joiden arvellaan olevan yli tuhat vuotta vanhoja. Löydös saattaa olla yksi tärkeimmistä kolmeen vuosikymmeneen, koska molemmat ovat vahingoittumattomia.

Hauta löydettiin jo viisi päivää sitten, mutta muumioiden paljastamiseen meni aikaa. Torstaina julkistettiin, että inkojen aikaa edeltäneeltä hautausmaalta pääkaupunki Liman Mirafloresin alueelta oli löytynyt muumioitunut aikuinen ja lapsi.

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että lapsi on saattanut olla uhri jumalille ja mahdollisesti elävältä haudattu.

Tutkija Gladys Paz pitää löytöä merkittävänä, sillä muumiot ovat säilyneet koskemattomina.

- Tämä on yksi merkittävimmistä löydöistä kolmeen vuosikymmeneen, eli sinä aikana kun kaivaukset ovat olleet käynnissä, BBC:n verkkosivuilla kerrotaan Pazin sanoneen.

Muumioiden iäksi on arveltu yli tuhatta vuotta.­

Muumiot viedään laboratorioon, jossa tutkijat määrittelevät niiden iät ja sukupuolet. Tutkijat löysivät haudasta myös teeastioita, kangaskasseja ja kolmen marsun jäänteet.

Tutkijat aloittivat työn Huaca Pucllana -temppelin raunioilla vuonna 1981. Kaivauksilta on tähän päivään mennessä tehty vain kolme vahingoittumatonta löytöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?