Satelliitin polttoaine loppui: tuhatkiloinen Goce putoaa kohti Maata - Tiede - Ilta-Sanomat

Lähtölaskenta alkoi: putoaako 1000-kiloinen satelliitti Suomeen?

Maan painovoimakenttää mittaavan Goce-satelliitin polttoainesäiliö tyhjentyi varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa, kertoo Euroopan avaruusjärjestö ESA.

Taiteilijan havainnekuvassa näkyvä Goce-satelliitin ionimoottori ei enää toimi.­

21.10.2013 16:04 | Päivitetty 21.10.2013 16:20

Gocessa on ksenonia polttava ionimoottori. Satelliitti ei pysy matalalla kiertoradallaan ilman moottorin työntövoimaa. Goce kiertää Maata vain noin 224 kilometrin korkeudessa, mikä on tutkimussatelliitille hyvin vähän. Vain lyhytikäiset vakoilusatelliitit toimivat tätä matalammilla kiertoradoilla.

Moottorin sammuminen merkitsee nyt vääjäämättä sitä, että Goce vajoaa hitaasti alaspäin kiertoradallaan  ja syöksyy ilmakehän läpi maanpinnalle. ESA arvioi nettisivuillaan, että satelliitti tulee alas kahden viikon kuluessa, eli marraskuun alkupäivinä.

Gocen arvioidaan hajoavan 40-50 kappaleeksi, joista suurin osa palaa ilmakehän kitkan vaikutuksesta. ESAn mukaan noin neljännes sen massasta pääsee alas saakka: muun muassa painovoimaa mittaavan gravimetrin raskaat metalliosat, polttoainesäiliö ja ainakin osa hiilikuituista runkoa.

Suomi on osaltaan vaaravyöhykkeessä, kun Goce putoaa - satelliitti kiertää Maata napojen kautta kulkevalla radalla, ja se voi periaatteessa pudota minne tahansa.

On arvioitu, että Gocen mahdollisuus osua Suomen alueelle on yksi tuhannesta. Kun se tulee alas, osat jakautuvat pitkäksi,  noin 900 kilometrin pituiseksi viuhkaksi, joka on muutamia kymmeniä kilometrejä leveä. Todennäköisyys kappaleiden osumisesta jonkun päähän tai asutuksen keskelle on hyvin pieni.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?