UFO-salaliittoteorioihin liitetty aine paljastui uudeksi superraskaaksi alkuaineeksi - Tiede - Ilta-Sanomat

UFO-salaliittoteorioihin liitetty aine paljastui uudeksi superraskaaksi alkuaineeksi

Ruotsalaistutkijat ovat tehneet löydön Lundin yliopistossa.

29.8.2013 14:31

Tähän asti se on esiintynyt vain salaliittoteoreetikkojen UFO-tulkinnoissa, Tomb Raider ja Call of Duty -tietokonepelien kuvitteellisissa aseissa sekä mielikuvituksen luomissa teleporttereissa.

Ruotsalaistutkijat ovat kuitenkin vihdoin saaneet vahvistettua, että uusi, superraskas alkuaine ununpentium on kuin onkin olemassa.

Aine on ihmisvalmisteinen ja sen nimi, ununpentium on vasta tilapäinen.

Tällä hetkellä sen paikka alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä on viidennessätoista typpiryhmässä paikalla 115. Aineen nimi ja paikka ovat kuitenkin väliaikaisia, sillä kansainvälinen puhtaan ja sovelletun kemian liitto IUPAC ei ole tiedemiesten löytöä vielä virallisesti vahvistanut.

Ununpentium on erittäin raskas alkuaine, se on 289 kertaa raskaampi kuin kevyin alkuaine vety.

Alun perin alkuaine ilmestyi venäläisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden tuloksiin liki vuosikymmen sitten, mutta löydökset jäivät vahvistamatta.

Ruotsalaistutkijat ovat kuitenkin nyt kehuneet löytäneensä tutkimuksissa alkuaineen ”sormenjäljen”.

- Tämä oli erittäin onnistunut koe ja se oli yksi tämän aihealueen tärkeimmistä viimeisten vuosien aikana, hehkuttaa Lundin yliopiston ydinfysiikan professori Dirk Rudolph Daily Mailille.

Aiemmin, kun alkuaineen olemassaoloa ei vielä oltu vahvistettu, epäilivät esimerkiksi UFO-teoreetikot, että juuri tämä aine mahdollistaa lentävien lautasten pysymisen ilmassa. Myös useissa videopeleissä on ollut kuvitteellisia ununpentiumilla toimivia aseita.

Uusien tutkimusten mukaan ununpentium on kuitenkin niin epävakaa aine, että sille tuskin löytyy kovinkaan montaa realistista käyttötarkoitusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?