Oletko riippuvainen ruoasta? Viisi vaaran merkkiä, jotka kertovat oletko addikti - Tiede - Ilta-Sanomat

Oletko riippuvainen ruoasta? Viisi vaaran merkkiä, jotka kertovat oletko addikti

Ajatteletko ruokaa koko ajan? Onko lounaan nautittuasi mielessä jo välipala ja sen jälkeen illan herkut? Tunnista nämä viisi merkkiä, jotka saattavat kieliä ruokariippuvaisuudesta.

21.4.2013 20:04

Pakonomainen syöminen tunnetaan myös ruokariippuvuutena, jonka tunnuspiirteitä useimmiten ovat hallitsematon syöminen, salassa ahmiminen ja näistä pahaa oloa tunteminen.

Viime aikaiset tutkimukset tukevat ajatusta, että ihmiset voivat kehittää riippuvuuden ruokaan, lähes samalla tavalla kuin lääkkeisiin tai alkoholiin.

Jotkut tutkijat ovat havainneet, että joillekin elintarvikkeet, varsinkin runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävät, aiheuttavat aivojen mielihyväkeskuksessa stimulointia ja jopa addiktioita.

Health Media listasi viisi varoitusmerkkiä, joiden mukaan sinua saattaa uhata ruokariippuvuus.

1. Ahmiminen

Tähän häiriöön kuuluu epätavallisen suurten annosten syöminen säännöllisesti. Ahmijat eivät pysty kontrolloimaan sitä, kuinka paljon he syövät ja mitä he syövät. He yleensä syövät nopeasti, kuin humalahakuisesti, saavuttaakseen mielihyvää ruoasta. Ahmijoilla on diagnosoitu usein masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

2. Sietokyvyn nouseminen

Jos voit syödä tuhansia kilokaloreita kerralla ilman pahoinvointia, olet todennäköisesti rakentanut vahvan toleranssin. Jättisuurten annosten syöminen on terveysriski.

Jos suuhusi menee päivittäin tai useita kertoja viikossa paljon ruokaa kerralla, kannattaa hakea apua ennen kuin ongelma lähtee täysin käsistä ja aiheuttaa peruuttamattomia oireita.

3. Masentuneisuus ja mielialan vaihtelut

Kun ruoka-addiktit menettävät hallintakykynsä ruoan suhteen, he menettävät myös kontrollinsa valvoa omaa elämäänsä. Tämän vuoksi addiktin itsetunto voi laskea dramaattisestikin ja hän saattaa tuntea, että hänen elämänsä on arvoton.

Kun riippuvuus velloo, ahmija on helposti tyytymätön, väsynyt ja unelias. Samalla tavoin heillä on vierotusoireita, kuten vapinaa ja huimausta, kun he eivät syö - ja varsinkin kun he eivät saa lempiherkkujaan suurta määrää.

4. Salassa syöminen

Useimmat ruokariippuvaiset ihmiset peittelevät tunteitaan, kun käsitellään aiheita ”ruoka”, ”syöminen” ja ”paino”. Ahmijoiden ylensyöminen tapahtuu yleensä salassa. Heillä on tapana jopa aggressiivisesti pitää huolta, että ruokaa riittää myöhemminkin. Tämmöinen käytös osoittaa, että ruokaan on olemassa tai kehittymässä epäterveellinen kytkös. Mikään ruoka ei lopu kesken länsimaista. 

Ruoka-addikti voisi syödä ystäviensä kanssa, mutta hän mieluusti ottaa usein esimerkiksi makeiset salassa muilta tai viimeistään kotona ahmien.

5. Seuraamukset tiedossa, mutta silti jatketaan

Ahmijat ovat tietoisia, että heidän käyttäytymisensä voi johtaa nopeaan painonnousuun ja lihavuuteen. Heillä on myös suurempi riski sairastua muun muassa diabetekseen ja verenpainetauteihin. Tästä huolimatta he syövät liikaa, eivätkä välttämättä välitä asiasta, koska eivät pysty lopettamaan syömisiään - vaikka eivät olisi enää nälkäisiä. Tunnistatko itsessäni ruokariippuvaisen tunnuspiirteitä? Tai oletko joskus kärsinyt ruoan ahmimisesta? Miten pääsit eroon siitä? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointilaatikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?