Ruumiit hämmentävät Heurekassa - katso video näyttelystä

rac

Julkaistu:

Kohuttu Body Worlds -näyttely saapui Suomeen perjantaina kierrettyään maailmaa 18 vuoden ajan.
Palloa puskeva pelaaja yrittää karistaa kannoilta vastustajaansa. Jäntevät miehet ovat jähmettyneet kesken kiivaan pelin kuin urheilukuvassa. Erikoista on se, että nämä pelaajat ovat kuolleita. Lisäksi heidän lihaksensa todella näkyvät.

Palloilijat ovat osa kohuttua Body Worlds -näyttelyä, joka saapui Suomeen perjantaina kierrettyään maailmaa 18 vuoden ajan.

Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla esillä oleva näyttely havainnollistaa ihmisen anatomiaa aitojen ruumiiden ja elinten avulla.

Plastinoimalla säilötyt ruumiit ovat peräisin lahjoittajilta, jotka ovat eläessään testamentanneet kehonsa näyttelyn käyttöön. Ihmisten taustoja tai tarinoita ei kerrota.

- He ovat lahjoittaneet näyttelyyn ruumiinsa, eivät elämäntarinaansa tai kohtaloaan, kertoo näyttelyn tuottaja
Angelina Whalley.

Katsojan ensimmäinen tunne on helpotus. Eiväthän ne näytä lähellekään niin pelottavilta tai ällöttäviltä kuin luulisi. Ruumiit ovat erilaisissa asennoissa. Yksi soittaa sähkökitaraa, toinen tekee kolmannelle kirurgista leikkausta. Kehon toiminnot ja rakenne tulevat kiinnostavalla tavalla esille.

Myöskään lisääntymisen anatomiaa ei ole unohdettu. Syrjäisessä nurkassa pariskunta harrastaa seksiä seisaaltaan. Herkempiä katsojia varoitetaan kyltillä. Toisaalla raskaana oleva nainen lekottelee kyljellään. Lähes täysaikainen vauva pilkistää vatsanpeitteiden välistä.
Ihmisen terveysongelmia havainnollistetaan elinten avulla. Katsoja voi esimerkiksi verrata tupakoitsijan ja tupakoimattoman keuhkoja keskenään.

Whalleyn mukaan jotkut ovat näyttelyn nähtyään luopuneet tupakasta tai alkoholista ja ruvennut liikkumaan ja syömään terveellisesti.

- Moni on sanonut, ettei pidä kehoaan enää itsestäänselvyytenä. Ruumis on elämäntapojemme tulos, meillä on siitä elinikäinen vastuu, Whalley muistuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt