Näin bongaat geminidien meteoriparven - "sivusilmällä voi havaita useita lentoja"

Julkaistu:

Nyt kannattaa tähyillä yötaivaalle - siis jos sää sen sallii.
Geminidien meteoriparvi tuo tällä viikolla suomalaistenkin nähtäväksi lukemattomia tähdenlentoja, joita voi kuikuilla yötaivaalta.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström vinkkaa, miten loppuviikon tähtisateesta saa ilon irti.

- Neuvoni on katsella päämäärättömästi ympäri taivasta. Sivusilmällä pystyy havaitsemaan useita lentoja, Liljeström kertoo.

Aktiivisin tähdenlentoaika on torstaina puolen yön aikaan, mutta jo nyt niitä voi nähdä. Enimmillään tähdenlentoja on torstaina jopa 70 tunnissa. Meteoreja näkyy useina öinä runsaasti.

Geminidit saapuvat Kaksosten tähtikuvion suunnalta. Liljeströmin mukaan ei ole suurta merkitystä, minne päin taivasta katsoo, sillä levittäytyvät ympäri taivasta.

Kaupunkilaisten kannattaa suunnata kaupunkien ulkopuolelle, sillä valosaaste haittaa tähdenlentojen havaitsemista. Maaseudun pimeydessä tähdenlentoja on helpompi havaita.

- Mitä pidempään ulkona on, sitä todennäköisempää havaitseminenkin on. Ei voi ajatella, että vain piipahtaa ulkona bongaamassa tähdenlennon, Liljeström toteaa.

- Kannattaa laittaa paljon vaatetta päälle ja pakata mukaan vaikka makuualusta tai retkituoli. Kiikareista ja kaukoputkesta ei ole apua, Liljeström huomauttaa.

Gemidien meteoriparvi toistuu muiden meteoriparvien tapaan joka vuosi lähes samaan aikaan. Geminidien meteoriparvi syntyy, kun maapallo kulkee komeetan jättämän pöly- ja savuvanan halki. Palat kuumenevat ja hehkuvat osuessaan ilmakehään.

Pitääkö perinteinen uskomus paikkaansa, jonka mukaan saa toivoa, jos taivaalla näkee tähdenlennon?

- Avaruustiede ei tunne tällaista uskomusta, mutta onhan se mukava perinne, joka saa ihmiset ajattelemaan, mitä he haluavat elämältään, Liljeström toteaa.

- Kannattaa mennä ulos ja miettiä, mitä haluaa joululahjaksi, Liljeström heittää.

Tähdenlentojen havaitsemista saattaa hankaloittaa pilvinen ja sateinen sää. Lue lisää täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt