HS: Aurinkomyrsky uhkaa keväällä - 3 karua vaikutusta - Tiede - Ilta-Sanomat

HS: Aurinkomyrsky uhkaa keväällä - 3 karua vaikutusta

Jos Maahan iskisi samanlainen purkaus kuin vuonna 1859, se saattaisi katkaista sähköt sadoilta miljoonilta ihmisiltä ja lamauttaa kiertoradalla olevia satelliitteja. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat painetussa lehdessään.

Tältä näyttää auringonpurkaus NASAn taiteilijan piirtämänä.­

16.10.2012 11:23

Tällä hetkellä Auringossa on myrskykausi. Se huipentuu ensi keväänä.

- Auringossa on tapahtunut hyvin voimakkaista purkauksia viime vuonna ja tämän vuoden heinäkuussa. Nämä purkaukset eivät ole kuitenkaan suuntautuneet Maahan, Juha-Pekka Luntama Euroopan avaruusjärjestö Esasta kertoi Helsingin Sanomille.

Poikkeuksellisen suuret myrskyt toistuvat Auringossa 100-500 vuoden välein. Vielä on mahdotonta sanoa, toistuvatko vuoden 1859 tapahtumat. Tuolloin revontulia sai ihastella jopa Kanariansaarilla asti. Ilmassa oli kirjaimellisesti sähköä.

HS kertoo artikkelissaan kolme asiaa, joilla tavoin aurinkomyrsky ravistelisi nyky-yhteiskuntaamme. 1. Satelliitit lakkaavat toimimasta. Tämä vaikuttaa gps-signaaleihin, mikä taas vaikuttaa lukuisiin navigaattoreihin ja kännyköiden paikannusominaisuuksiin.

2. Ongelmia langattomissa tietoverkoissa. Myrskyn sähköhäiriöt tukkivat langattomien verkkojen käyttämiä taajuuksia.

3. Sähköverkko pettää. Voimalinjaan syntyy tavallista voimakkaampi virta, joka käräyttää suurtehomuuntajat. Sähköt katkeavat suurilta alueilta pitkäksi aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?