Tiede

Tunnettu suomalaisprofessori koulutti jatkosodassa vakoilijoita Neuvostoliittoon

Julkaistu:

Helmikuussa 1948 Igor Vahros istui jo silmikkäin Stalinin ja Molotovin kanssa Kremlissä.
Tietokirjailija Mikko Porvali uskoo, että Igor Vahrosin (1917-1996) elämän kovin tilanne oli Kremlissä vuonna 1948, kun hänet komennettiin Moskovan Kremliin neuvottelemaan Suomen ja Neuvostoliiton välille YYA:sopimusta.

Vielä neljä vuotta aikaisemmin Neuvostoliittoon vakoilijoita lähettänyt reservinupseeri Vahros istui samassa pöydässä Neuvostoliiton korkeimman neuvoston pääsihteerin Josif Stalinin ja pääministeri Vjatšeslav Molotovin kanssa.

Verivihollisten läsnäolo sai tilaisuudessa olleelle Vahrosille hien pintaan. Porvali ei tiedä, oliko tulkkina paikalla olleen Vahroksen tausta neuvostoliittolaisten tiedossa.

Mikko Porvalin uusin kirja Salainen tiedustelija (Atena) avaa suomalaisten tiedustelutoimintaa jatkosodassa autenttisesti, sillä venäjänkielinen kirjeenvaihto väisti sensuurin.

Tietokirjassa on myös runsaasti suomalaisten tiedustelutoimintaan liittyviä valokuvia, joita ei ole ennen julkaistu. Teos perustuu suomalaisen vakoojaupseerin Igor Vahroksen kirjeisiin ja päiväkirjamerkintöihin.

Jatkosodan tiedustelussa kunnostautunut Igor Vahros menestyi myös sodan jälkeen. Hän toimi yli neljännesvuosisadan Helsingin yliopiston slavistiikan laitoksen päällikkönä sekä venäjän kielen ja kirjallisuuden professorina.

Porvalin mukaan monessa kunnostautunut Vahros on ainut Neuvostoliittoa vastaan taistellut henkilö, jonka Neuvostoliitto on palkinnut Puškin -mitalilla.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt