Tiede

Superkuu tulee viikonloppuna - oletko valmis?

Julkaistu:

Täysikuu mollottaa poikkeuksellisen suurena ja kirkkaana ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi.

Superkuun aikana täysikuu on peräti 16 prosenttia kirkkaampi kuin tavallisesti. Lisäksi Kuun kiekko näyttää erityisen suurelta taivaalla.

Suomessa täysikuu loistaa Vaa'an tähdistössä melko matalalla etelän suunnalla toukokuun 6. päivän vastaisena yönä, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Kuu on aivan täysi sunnuntaiaamuna kello 6.35.

Superkuu johtuu siitä, että täysikuu sattuu samaan aikaan kuin Kuu on kiertoradallaan lähinnä Maata. Tätä kohtaa kutsutaan perigeumiksi.

Eikä siinä kaikki: ensi viikonvaihteen perigeum on tämän vuoden lähin, ja se sattuu vain 50 minuutin päähän täysikuusta. Kiertolaisemme etäisyys meistä on silloin "vain" 356 955 kilometriä, kertoo tähtitieteen ja avaruustutkimuksen uutissivusto Space.com.

Kuun etäisyys Maasta vaihtelee siksi, ettei Kuun kiertorata ole aivan täydellinen ympyrä.

Superkuu aiheuttaa voimakkaamman vuorovesi-ilmiön kuin tavallinen täysikuu. Sen ei kuitenkaan uskota laukaisevan maanjäristyksiä tai vulkaanisia ilmiöitä.

Superkuuta ihailtiin edellisen kerran viime vuoden maaliskuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt