Miltä tuntuu lentää DC-9-matkustajakoneella? IS lensi Finnairin simulaattorilla

Oletko koskaan miettinyt millaista matkustajakoneen ohjaamossa on tai miltä suurella matkustajasuihkukoneella lentäminen tuntuu?

22.3.2012 9:57

Vielä ehtii kokeilemaan, sillä Suomen Ilmailumuseo tarjoaa vielä toukokuuhun saakka todellista virtuaalielämysmatkailua aidon Douglas DC-9-matkustajakoneen simulaattorissa.

Finnair lensi vuosien 1971–2003 välisenä aikana kaikkiaan 27 McDonnell Douglas DC-9 -koneella. Vuonna 1973 Finnair otti käyttöön DC-9-simulaattorin, joka oli käytössä liki neljän vuosikymmenen ajan vuoteen 2010 saakka. Loppuaikoina simulaattorissa koulutettiin ulkomaalaisia liikennelentäjiä, minkä jälkeen simulaattorilla ovat lentäneet Suomen Ilmailumuseon asiakkaat.

IS:lle kouluttajana toiminut lentokapteeni Kari Vertasen mukaan simulaattorilla on käynyt lentämässä monenlaisia vieraita, aina yritysvieraista ilmailu- ja simulaattoriharrastajiin ja pienkonelentäjiin. Jopa monia sellaisia jotka eivät ole eläissään lentokoneen ohjaamossa istuneet. - Innostuneimmat ovat käyneet lentämässä aina Sveitsistä ja Tanskasta saakka. He tulivat Suomeen ihan tämän takia, Vertanen kertoo.

Kiirettä on kuitenkin pidettävä, jos Ysin ohjaimiin vielä mielii. Lentäminen "Ysisimulla" on näet päättymässä toukokuun lopussa, sillä vanha lentolaite on jo ylittänyt eläköitymisrajansa. Laitteelle ei saada enää varaosia ja se on muutoinkin vaikeasti korjattava. - Tekniikan suhteen pitää jo tehdä pieniä joustoja. Kyllä se yhä näyttää mitä liikennelentäminen oli 70-luvulta vuoteen 2010 saakka, Vertanen ynnää ja jatkaa, että "ysisimulla” lentäminen on ilo meille vanhoillekin ohjaajille.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa sijaitsevalla Suomen Ilmailumuseolla järjestetään lauantaina 24.3. kotiohjaamopäivä-tapahtuma, jonka yhteydessä voi tutustua virtuaali-ilmailuun, harrastajien rakentamiin kotiohjaamoihin ja tutustua maksutta Ilmailumuseon simulaattoreihin. Kiinnostuneet voivat lisäksi tiedustella DC-9-simulaattorin vapaita lentoaikoja. Ysisimulaattorilla lentäminen maksaa kahden tunnin pakettina 650 euroa.

Lisätietoja Ilmailumuseon sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?