Oululaistutkija mukana: Avaruudesta löytyi timantin muotoinen galaksi

Julkaistu:

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt avaruudesta oudon, smaragdihiottua timanttia muistuttavan kääpiögalaksin LEDA 074886. Tutkijaryhmässä oli mukana Oulun yliopiston jatko-opiskelija Joachim Janz.
Australialaisen Swinburnin teknisen korkeakoulun professorin, tohtori Alister Grahamin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt 70 miljoonan valovuoden päästä smardihiottua timanttia muistuttavan, suorakaiteen muotoisen  galaksin, joka on saanut tunnuksen LEDA074886.

Australialaisten, saksalaisten ja sveitsiläisten tähtitieteilijöiden tutkimusryhmässä on ollut mukana myös Oulun yliopiston fysiikan laitoksella tähtitieteen jatko-opintoja harjoittava Joachim Janz.

Kääpiögalaksin LEDA074886 löysi tohtori Lee Spitler 70 miljoonan valovuoden päästä 250 galaksin ryhmästä japanilaisella Subarun teleskoopilla.

- Olen nähnyt tuhansia galakseja, mutta ne eivät kyllä näytä tällaiselta, tohtori Graham totesi Universe Today -lehden verkkosivuilla.

- Tämä on yksi niitä juttuja, joka saa sinut hymyilemään, koska sitä ei pitäisi olla lainkaan olemassa tai et odota sen olevan olemassa, tohtori Graham kertoi hämmästyksestään.

Tutkijat arvelevat suorakaiteen muotoisen galaksin syntyneen kahden galaksin yhteentörmäyksen tuloksena. Nämä toisiinsa törmänneet galaksit ovat saattaneet kiertää 250 galaksin ryhmän kirkkainta galaksia, joka tunnetaan tunnuksella NGC 1407.

- Aluksi ajattelimme jonkinlaisen galaksien välisen gravitaatiovuorovaikutuksen selittävän kääpiögalaksin oudon muodon, mutta nyt emme ole lainkaan niin varmoja, sillä galaksin ominaisuudet sopivat paremmin kahden galaksikiekon yhteentörmäykseen, Graham selitti.

Lähteet: Swinburne University of Tehcnology : Astronomers discover "emerald-cut" calaxy.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt