Tiede

Valtavia tähtikaukoputkien peilejä hiotaan Suomessa

Julkaistu:

Halkaisija on lähes kolme ja puoli metriä, paksuus 18 senttiä ja painoa on nelisen tonnia. Mikäs sellainen laakea lasimalja on?
– Se on tähtikaukoputken peili, jolla näkee yli kymmenen miljardin valovuoden päähän, kertoo Opteon Oy:n toimitusjohtaja Tapio Korhonen.

Opteon hioo peilejä ja linssejä kaukoputkiin ja teleskooppeihin Kaarinan Tuorlassa Turun kupeessa. Nyt työstettävä peili on pyörinyt viime kesästä alkaen hiomalaitteessa. Ensin sitä hiottiin kolme kuukautta, sitten alkoi kiillotus joka kestää tämän vuoden loppupuolelle.

Peilin avulla näkee valtavan kauas, mutta sen valmistelun aikana puhutaan tyystin toisenlaisista mitoista. Puolentoista vuoden työstämisen aikana aihion pinnasta lähtee vain noin 0,2 millimetriä lasia. Hätäisten hommasta ei siis ole kyse, eikä sarjatuotannosta muutenkaan.

– Tämän kokoluokan peilejä rakennetaan maailmassa keskimäärin kerran viidessä vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opteon toimii Tuorlan observatorion naapurissa. 1990-luvun alkuun asti Turun yliopistoon kuuluva observatorio vastasi peilien hiomisesta, kunnes tuotanto yksityistettiin.

Suomalaisia peilejä ympäri maailmaaNäin isoa optiikkaa ei pahemmin valmisteta. Lähimmät isojen peilien tehtaat ovat Venäjällä ja Ranskassa. Korhonen kertoo, että peilit hiotaan nykyään niin tarkoiksi, että tarkemmista ei maan päällä olisi hyötyä. Esimerkiksi ilmakehä aiheuttaa vääristymiä.

– Nyt tosin suunnitellaan jo peilejä, jotka osaavat itse korjata ilmakehän aiheuttamat virheet.

Opteonin peilejä on muun muassa Kanarian La Palman saarella ja Chilessä. Avaruudessakin on Tuorlan tuotteita: 3,5-metrinen peili kiertää Herschel-avaruusteleskoopin mukana.

Kyseisen peilin aihio tuotiin vuonna 2004 Turkuun maailman isoimmalla kuljetuskoneella ja valmis tuote haettiin samalla koneella seuraavana vuonna.

– Toinen vastaava mutta 1,5-metrinen peilimme lähtee avaruuteen mahdollisesti ensi vuonna Euroopan avaruusjärjestön satelliitissa.

Maailman suurin objektiivin linssikin on hiottu Tuorlassa, Korhonen kertoo. Halkaisijaltaan 1,1-metrinen lasi on ruotsalaisten aurinkoteleskoopissa La Palma -saarella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt