Useiden kalliiden syöpä­lääkkeiden patentti­suoja on päättymässä – kilpailu voi tuoda kymmenien miljoonien eurojen säästöt

Yhden verisyöpä­lääkkeen myynnin avautuminen kilpailulle säästi yhdeksässä kuukaudessa yli 30 miljoonaa euroa verorahoja, Kela kertoo.

Valtio maksaa syöpälääkkeistä Suomessa satoja miljoonia euroja lääkekorvauksia vuodessa.

Monen kalliin syöpälääkkeen patenttisuoja on raukeamassa Euroopassa, mikä voi tuoda Suomessa kymmenien miljoonien eurojen säästöt, arvioivat Kelan tutkijat.

Valtio maksaa syöpälääkkeistä Suomessa satoja miljoonia euroja lääkekorvauksia vuodessa, Kelan tiedotteessa sanotaan.

Esimerkiksi syöpälääke lenalidomidin lääkekorvaukset olivat vielä toissa vuonna yli 40 miljoonaa euroa. Kun lääkkeen patenttisuoja raukesi ja lääkkeen valmistus avautui kilpailulle viime huhtikuussa, korvauksia maksettiin vuodessa enää 12 miljoonaa euroa.

Kelan mukaan näin tapahtui siitä huolimatta, että lääkkeen käyttäjien määrä kasvoi. Lenalidomidia käytetään pääasiassa verisyöpien hoitoon.

– Hintakilpailu säästi viime vuonna yhdeksässä kuukaudessa yli 30 miljoonaa euroa jo tämän yhden syöpälääkkeen korvauksissa, sanoo Kelan erikoistutkija Terhi Kurko tiedotteessa.

Yksinoikeudella myyty lenalidomidin alkuperäisvalmiste maksoi Suomessa ennen patenttisuojan raukeamista runsaat 5 700 euroa. Kyseessä oli 21 kapselin pakkaus, jonka kapselien vahvuus oli 25 milligrammaa.

Kilpailun avauduttua lenalidomidin viitehinta vastaavalle pakkaukselle on enää 89 euroa. Viitehinta on edullisimman lääkevalmisteen arvonlisäverollinen vähittäishinta lisättynä 50 sentillä.

Kilpailu siis sulatti lenalidomidin alkuperäisestä hinnasta yli 98 prosenttia pois, jos vertailussa käytetään valmisteen nykyistä halvinta hintaa.

Kelan mukaan monen muunkin kalliin syöpälääkkeen patenttisuoja on joko juuri päättynyt tai päättymässä.

Esimerkiksi eturauhassyövän hoidossa käytetyn abirateronin patenttisuoja raukesi viime lokakuussa. Valtio maksoi lääkkeestä toissa vuonna korvauksia yli 17 miljoonaa euroa.

Kilpailun vapautumisella on ollut samansuuntainen vaikutus kuin lenalidomidin tapauksessa.

Aiemmin abirateronin alkuperäisvalmiste Zytigan kuukaudeksi riittävä pakkaus maksoi lähes 3 400 euroa. Nyt vastaavan määrän lääkettä saa 98 eurolla. Kelan tutkijat arvioivat, että kilpailun myötä lääkkeen korvauksissa voidaan säästää jopa 16 miljoonaa euroa vuodessa.

Lähivuosina patenttisuoja on päättymässä muun muassa eturauhassyöpälääke entsalutamidilta, munuais- ja kilpirauhas­syöpälääke kabotsantinibiltä sekä verisyöpä­lääkkeiltä ibrutinibiltä ja pomalidomidilta.

Kelan mukaan kaikki nämä lääkkeet ovat olleet Euroopassa myynnissä pian yli kymmenen vuotta, mikä enteilee niiden patenttisuojan päättymistä lähivuosina.

– Yhteensä näiden lääkkeiden säästöpotentiaali on useita kymmeniä miljoonia euroja, jos hintakilpailu toimii samalla tavalla kuin lenalidomidilla ja abirateronilla, Kurko sanoo tiedotteessa.

– On tärkeää, että lääkehoitojen kustannukset säilyvät kohtuullisina, jotta potilaat saavat tarvitsemansa hoidon jatkossakin.

Kun Euroopan lääkeviranomainen myöntää uudelle lääkkeelle myyntiluvan, sillä on tyypillisesti yksinmyyntioikeus vähintään kymmenen vuoden ajan.

Kelan tutkijoiden mukaan uusien syöpälääkkeiden osuus oli toissa vuonna kaksi kolmasosaa kaikista syöpälääkkeiden korvausmaksuista Suomessa. Ylipäätään syöpälääkkeet muodostivat noin 17 prosenttia kaikista Suomessa maksetuista lääkekorvauksista.

Kelan tutkijat ovat koonneet blogiinsa listan avohoidon syöpälääkkeistä, joiden korvausmaksut olivat viime vuonna Suomen suurimpia. Taulukosta näkee myös päivämäärän, jolloin lääke on saanut Euroopassa myyntiluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?