Moni käyttää päivittäin – yleinen lääke voi nostaa dementian riskiä

Brittitutkimus osoittaa, että ulostuslääkkeiden säännöllinen käyttö on mahdollisesti yhteydessä dementiariskiin.

Ulostuslääkkeitä käytetään paljon, ja niitä saa vapaasti ostaa apteekeista, joten mahdolliset haitat voivat koskea monia potilaita.

Ulostuslääkkeitä säännöllisesti ja pitkään käyttävät saattavat sairastua dementiaan muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys ei ole kovin voimakas, mutta saattaa koskea suurta potilasjoukkoa.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat Iso-Britannian biopankkiaineistoihin ja 500 000:n keskimäärin 57-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujista hieman alle 4 prosenttia kertoi käyttävänsä säännöllisesti ulostuslääkkeitä. Käyttöä pidettiin säännöllisenä, jos lääkkeitä oli ottanut melkein joka päivä edeltävän kuukauden ajan.

Ulostuslääkkeitä säännöllisesti käyttävistä 1,3 prosenttia ja muista osallistujista 0,4 prosenttia sairastui dementiaan kymmenen vuoden seurannan aikana. Kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sairaudet, muut lääkitykset ja monia muita taustamuuttujia, ulostuslääkkeiden käyttö liittyi noin 50 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin.

Yhteys oli voimakkain potilailla, jotka käyttivät useita ulostuslääkkeitä. Vain yhtä lääkettä ottavilla yhteys koski ainoastaan potilaita, jotka käyttivät osmoottisia ulostuslääkkeitä, jotka pehmentävät ulostemassaa imemällä suoleen nestettä.

Vielä ei ole selvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu, eikä ulostuslääkkeisiin liitetty sairastumisriski ole käytännössä kovin suuri. Ulostuslääkkeitä käytetään kuitenkin paljon ja niitä saa vapaasti ostaa apteekeista, joten mahdolliset haitat voivat koskea monia potilaita.

Aikuisen ummetuksen tavallisimpia syitä ovat elämäntavat, kuten vähäinen ravintokuitujen ja riittämätön nesteiden saanti tai liikunnan puute. Ensisijainen hoito onkin elämäntapojen ja ruokavalion muuttaminen. Terveistä aikuisista 8–26 prosenttia kärsii ummetuksesta ja vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?