Häiritsevätkö öiset vessakäynnit untasi? Siinä tapauksessa kannattaa hakea apua, sillä tihentyneen yöllisen virtsaamistarpeen taustalla on usein hoidettavissa oleva syy. Iäkkäillä öiset vessakäynnit voivat aiheuttaa kaatumisia – ja jatkuva vessassa ravaaminen häiritsee kaikenikäisten unta.
Tihentyneestä yöllisestä virtsaamisentarpeesta puhutaan, kun pissalla on käytävä yön aikana kahdesti tai useammin. Yksi yöllinen vessareissu lasketaan vielä niin sanotusti normaaliksi, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa Terveystalosta. Se, minkä kukin kokee häiritseväksi, on kuitenkin yksilöllistä.
– Yli kaksi yöllistä vessareissua heikentää taatusti jo unta ja elämänlaatua, Sotamaa sanoo.
Kyse on varsin tavallisesta ongelmasta, joka yleistyy iän myötä. Jopa puolella yli 65-vuotiaista on tihentynyttä virtsaamisentarvetta öisin. Miehillä öisiä vessakäyntejä aiheuttavat usein eturauhasongelmat, etenkin eturauhasen liikakasvu, naisilla puolestaan estrogeenin puutos. Myös erilaiset toiminnalliset ongelmat ovat yleinen syy siihen, että pissahätä herättää öisin.
Jos yli kolmasosa vuorokauden kokonaisvirtsamäärästä erittyy yöaikaan, on Sotamaan mukaan kyse tilanteesta, jossa virtsaneritystä säätelevän hormonin määrä on poikkeava. Tämäkin tilanne yleistyy ikääntymisen myötä.
Vessassa ravaamisen yksi syy voi olla se, että virtsarakko on oppinut yliaktiiviseksi.
Tästä yöllinen pissahätä voi johtua:
1. Eturauhasongelmat
Eturauhasongelmat, etenkin eturauhasen liikakasvu, ovat miehillä yleinen syy tihentyneeseen yölliseen virtsaamisentarpeeseen. Jos epäilee eturauhasongelmia, kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä vaivaa on mahdollista hoitaa tehokkaasti lääkityksellä tai kirurgisesti pienentämällä eturauhasta.
– Eturauhasongelmat lisääntyvät 50 ikävuoden jälkeen, Sotamaa kertoo.
2. Estrogeenin puutos
Naisilla estrogeenin puutos saa emättimen ja virtsaputken limakalvon näivettymään ja aiheuttaa tarvetta käydä usein pissalla. Lisäksi oireena on usein kirvelyä, minkä vuoksi vaiva saatetaan helposti sekoittaa virtsatieinfektioon. Tehokkaimman avun estrogeenin puutokseen saa paikallisestrogeenivalmisteista, joita myydään apteekissa ilman reseptiä.
– Paikallisestrogeenejä voi käyttää lähes jokainen. Ne tekevät limakalvoista kostean ja joustavan ja vaikuttavat myös virtsaelinten alueella, Sotamaa kertoo.
3. Toiminnalliset vaivat
Tarve ravata öisin vessassa johtuu varsin usein toiminnallisista vaivoista. Tällöin oireiden taustalta ei löydy varsinaista sairautta, vaikka oire itsessään on oikea ja todellinen. Toiminnallisten vaivojen syynä voi olla esimerkiksi runsas juominen iltaisin, liiallinen kahvin, teen tai alkoholin käyttö tai rakon oppiminen yliaktiiviseksi. Yliaktiivista rakkoa voi yrittää varovasti opettaa myös toiseen suuntaan.
– Kun herää, vessaan ei pitäisi mennä ainakaan varmuuden vuoksi. Lisäksi kannattaa vähentää illalla juotujen nesteiden määrää. Suuta voi tarvittaessa kostuttaa pienelläkin määrällä nestettä tai vaikka jääpalalla. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä virtsarakon yliaktiivisuuteen myös lääkettä, Sotamaa sanoo.
Moni tietää uniapnean aiheuttavan kuorsaamista ja väsymystä, muttei osaa yhdistää yöllisen virtsaamistarpeen lisääntymistä tähän sairauteen.
4. Sukupuolitaudit ja infektiot
Liialliset yölliset vessareissut voivat johtua myös sukupuolitaudeista ja infektioista. Tällöin yöllisessä virtsaamisentarpeessa tapahtuu usein äkillinen muutos. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi klamydia, tippuri, virtsarakon tulehdus tai myyräkuume. Tiheä virtsaamisentarve kuitenkaan harvoin on sukupuolitautien tai infektioiden ainoa oire.
5. Uniapnea
Moni tietää uniapnean aiheuttavan kuorsaamista ja väsymystä, muttei osaa yhdistää yöllisen virtsaamistarpeen lisääntymistä tähän sairauteen. Sotamaa kertookin potilaiden havahtuvan asiaan usein vasta silloin, kun uniapnean hoito on aloitettu. Uniapnean toteaminen vaatii aina lääkärin arvion ja unitutkimuksen. Lievissä tapauksissa uniapneaa voidaan hoitaa painonpudotuksella ja yöllisellä asentohoidolla, mutta usein tarvitaan myös CPAP-hoitoa.
6. Kutistunut rakko
Virtsarakko kutistuu iän myötä, jolloin tunne pissahädästä tulee aiempaa nopeammin. Myös esimerkiksi lantion alueen sädehoito voi kutistaa virtsarakkoa. Tällöin kannattaa välttää runsasta nesteiden juomista iltaisin, jottei pissahätä herättäisi yöllä. Sotamaa huomauttaa kuitenkin, ettei etenkään iäkkäiden tule missään tapauksessa alkaa vältellä juomista: nesteitä on yleensä saatava noin kaksi litraa päivässä, riippuen esimerkiksi hikoilusta ja perussairauksista.
7. Diabetes
Lisääntyneen yöllisen virtsaamisentarpeen taustalla voi olla myös hoitamaton diabetes. Diabetes oireilee lisäksi esimerkiksi janontunteena ja väsymyksenä.