Näin lihavuusleikkaus vaikuttaa syöpäriskiin

Lihavuusleikkaus pienentää lihavuuteen liittyvien syöpien vaaraa.

Lihavuusleikkauksessa olleet sairastuivat ruokatorvi- tai vatsasyöpään noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin verrokit, tutkimus osoittaa.

18.3. 16:35

Lihavuusleikkausten on osoitettu pienentävän lihavuuteen liittyvien syöpien vaaraa, mutta ruokatorven ja vatsan syöpien suhteen tulokset ovat olleet epäselvempiä. Tuoreen ranskalaistutkimuksen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että lihavuusleikkaukset ehkäisevät myös niiden kehittymistä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 300 000:n lihavuusleikkauksessa olleen ja 600 000 verrokin rekisteritietoja. Kaikki osallistujat olivat aluksi sairaalloisen lihavia.

Lihavuusleikkauksessa olleet sairastuivat ruokatorvi- tai vatsasyöpään noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana. Myös riski menehtyä seurannan aikana oli pienempi lihavuusleikkausryhmässä.

Ranskalaisten tulokset ovat uskottavia, mutta on mahdollista, etteivät kaikki syöpätapaukset ehtineet ilmaantua kuuden vuoden seurannan aikana. Tämän vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa pitemmissä lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?