Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa akuutin tai kroonisen munuaisvaurion kenelle tahansa, varoittaa Munuais- ja maksaliitto.
Suomalaisista verenpaine on kohonnut noin kahdella miljoonalla, ja ihanteellisella tasolla se on vain 20 prosentilla.
Nefrologi, dosentti Daniel Gordin kertoo liiton tiedotteessa, että korkea verenpaine nostaa painetta myös munuaisten hiussuonikeräsissä.
– Tämä vaurioittaa munuaisia aiheuttaen muun muassa kudoksen arpeutumista, mikä on omiaan nostamaan verenpainetta entisestään. Syntyy siis haitallinen ympyrä, Gordin kuvaa tilannetta.
”Munuaistaudissa on tyypillistä, etteivät kuona-aineet enää poistu normaalisti.
Normaalisti toimivat munuaiset suodattavat verta ja poistavat kuona-aineita kehosta. Kun munuaiset jostakin syystä vaurioituvat, ne eivät enää hoida tehtäviään.
– Munuaistaudissa on tyypillistä, etteivät kuona-aineet enää poistu normaalisti, ja veren kuona-ainetasot nousevat, kertoi jutussamme nefrologian professori Patrik Finne.
Munuaisilla on myös muita tärkeitä tehtäviä: ne säätelevät verenpainetta, ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat aktiivista D-vitamiinia.
Munuaisvaurio voi syntyä vaivihkaa
Arvioiden mukaan suomalaisista sairastaa munuaistautia eli munuaisten vajaatoimintaa noin 10 prosenttia väestöstä, siis yli 500 000 ihmistä. Puolella se on lievää ja puolella vähintään keskivaikeaa.
Munuaisvaurio syntyy usein vaivihkaa, sillä lievä vajaatoiminta ei aiheuta yleensä oireita.
Eniten munuaistautia on ikääntyneillä – ja toisaalta on myös normaali ilmiö, että munuaisten toiminta vähitellen heikkenee iän myötä.
Finne kuitenkin korosti, että kyseessä ei ole vain ikääntyneiden sairaus.
– Jos nuori sairastaa tyypin 2 diabetesta tai verenpainetautia tai hänellä on merkittävästi ylipainoa, silloin pitää kyllä olla huolissaan myös munuaisista, ja niiden tilanne kannattaa tarkistuttaa, professori neuvoi.
Suomalaisista kohonneesta verenpaineesta kärsii miehistä lähes kaksi kolmesta ja naisista melkein joka toinen.
Kohonneen verenpaineen voi havaita vain mittaamalla
Kerroimme hiljattain jutussamme, että kohonnut verenpaine on sitkeästi suomalaisten terveyttä rasittava vaiva – jota ei aina oteta tarpeeksi vakavasti.
Suomalaisista kohonneesta verenpaineesta kärsii miehistä lähes kaksi kolmesta ja naisista melkein joka toinen. Verenpainepotilaista noin puolella on lääkitys, mutta hoidosta huolimatta heistäkin vain joka toisella paine on tavoitetasossa.
”Ei ymmärretä, että kohonnut verenpaine aiheuttaa vuosien saatossa vakavaa tuhoa.
Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoi tilanteen johtuvan siitä, että suuri osa potilaista ei sitoudu lääkehoitoon eikä käytä verenpaineen hoitoon määrättyjä lääkkeitä.
– Kun mitään vaivaa ei tunnu, ihminen saattaa kokea, että on terve eikä siksi tarvitse lääkkeitä. Ei ymmärretä, että kohonnut verenpaine aiheuttaa vuosien saatossa vakavaa tuhoa, ylilääkäri sanoi.
Myös Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, ja antaa ohjeet miten toimia, jos lukemat ovat kohonneet:
Toimi näin, kun saat tietää, että verenpaineesi on koholla
1. Siirrä suolasirotin piiloon. Suosituksen mukaan suolaa tulisi syödä alle viisi grammaa päivässä. Useimmat saavat kaksinkertaisen annoksen.
2. Tupakointi kannattaa lopettaa aina, sillä lopettamisesta on vain hyötyä omalle terveydelle.
3. Lisää jokaiseen päivään annos reipasta liikuntaa ja useampi annos kasviksia.
4. Säästä alkoholi juhlahetkiin ja lopeta tissuttelu, jos siitä on tullut tapa.
5. Mikäli lääkärisi on määrännyt sinulle lääkehoidon, noudata sitä ohjeiden mukaan.
Fakta
Verenpaineen tavoitearvot
■ Ihanteellinen verenpaine alle 120/80 mmHg
■ Normaali verenpaine 120–129/80–84 mmHg
■ Tyydyttävä verenpaine 130–139/85–89 mmHg
■ Kohonnut verenpaine 140/90 mmHg tai enemmän