19-vuotias Siiri voi kuolla ilman apua – tavalliset suomalaiset ryhtyivät sankareiksi

Ilta-Sanomien juttu innosti suomalaisia liittymään kantasolurekisteriin ennennäkemättömällä ryntäyksellä.

2.3. 18:30

Ilta-Sanomien kirjoitus leukemiaa sairastavasta Siiri Tuuvasta sai aikaan luovuttajasuman Veripalvelun kantasolurekisteriin.

IS kertoi viime viikolla, miten 19-vuotiaalle Siirille etsitään sopivaa kantasolujen luovuttajaa.

Siirillä syöpä on edennyt niin pitkälle, etteivät sytostaatit enää toimi. Siirille pitäisi tehdä kiireellisesti kantasolusiirto, mutta sopivaa kudostyyppiä ei ole löytynyt.

Hänellä on kaksi sisarta, Iida ja Elli, mutta siskojen kudostyypit eivät sovi Siirille.

Sopivaa kudostyyppiä ei ole löytynyt myöskään kantasolurekisteristä.

Lue lisää: Siiri, 19, lähetti siskolleen viisi Snapchat-viestiä, joista kaikki paitsi yhden hän poisti – aamulla perheen elämä ei ollut enää ennallaan

Hoidot väsyttävät Siiriä.

Kirjoitus kantasolusiirrettä odottavasta Siiristä innosti ihmisiä ottamaan yhteyttä Suomen Punaisen Ristin veripalvelun ylläpitämään kantasolurekisteriin.

Suomen Punaisen Ristin markkinointiasiantuntija Satu Grönlund kertoo, että viime viikon lopulla yli 11 000 ihmistä kävi testaamassa, voisiko liittyä kantasolurekisteriin.

Liittymislomakkeen täytti yli 2 000 ihmistä.

– Vertailun vuoksi koko viime vuoden aikana kantasolurekisteriin liittyi yhteensä 4 420 ihmistä, eli tuo viime viikonlopun yli 2 000:n ihmisen liittymissuma on hurja.

Siirin siskot Elli ja Iida ovat viettäneet paljon aikaa sairaalassa.

Liittymislomakkeen 2 000 täyttäjästä valtaosa on ollut naisia.

Satu Grönlund sanoo, että kehitys on samansuuntainen kuin muutenkin rekisterissä. Rekisterin 65  000 jäsenestä kaksi kolmasosaa on naisia.

Kantasolurekisterin pitäjien toiveena on saada lisää etenkin nuoria miehiä, sillä biologisten syiden takia miehet valikoituvat luovuttajiksi naisia useammin.

Kantasoluluovuttajiksi valikoituvista 60–80 prosenttia on miehiä.

– Nuoria puolestaan tarvitaan sen takia, että tutkimusten mukaan nuorilta luovuttajilta kerätyillä kantasoluilla hoitotulokset ovat parhaimmat, Satu Grönlund sanoo.

Siirin sisko Iida Tuuva yllättyi siitä, miten helppoa kantasolurekisteriin liittyminen on. Hän sai kotiinsa näytepakkauksen, jonka avulla hän otti näytteen suusta.

Kantasolurekisteriin liittyminen on kaksiosainen toimenpide.

Ensin tulee täyttää liittymislomake. Sen jälkeen tulee ottaa pumpulipuikolla näyte posken sisäpinnalta ja lähettää näyte Veripalveluun kudostyypitystä varten.

Satu Grönlund toivoo, että liittymislomakkeen täyttäneet muistavat palauttaa liittymisnäytteet.

– Kokemuksemme mukaan ihmiset kiinnostuvat kantasolurekisteristä ja täyttävät liittymislomakkeen, mutta eivät muista palauttaa liittymisnäytteitä.

Liittymisnäytteistä selviää liittyjän kudostyyppi, joka on ratkaiseva tekijä etsittäessä sopivaa luovuttajaa tietylle potilaalle.

Iida Tuuva ei ennen Siirin sairastumista ollut käynyt koskaan luovuttamassa verta. Nyt hän sanoo, että olisi halunnut jo aiemmin ymmärtää, miten suuri merkitys sillä voi olla. Se voi pelastaa jonkun hengen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?