Kaksi tehokeinoa rasvamaksaan – hyödyt näkyvät nopeasti

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että vuoropäiväpaasto ja liikunta parantavat rasvamaksapotilaan terveydentilaa.

Rasvamaksan tärkeimmät hoidot ovat laihdutus, ruokavaliomuutokset ja alkoholin välttäminen.

23.2. 14:00

Rasvamaksapotilaiden terveys voi kohentua lisäämällä liikuntaa ja noudattamalla vuoropäiväpaastoa. Hyödyt näkyvät jo kolmessa kuukaudessa, Cell Metabolism -lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Osana tutkimusta 80 lihavaa rasvamaksapotilasta satunnaistettiin neljään ryhmään, joista yksi noudatti vuoropäiväpaastoa ja harrasti aerobista liikuntaa tunnin päivässä viitenä päivänä viikossa, yksi ryhmä noudatti vain dieettiä, yksi lisäsi vain liikuntaa ja viimeinen ryhmä toimi verrokkina.

Vuoropäiväpaastossa potilas syö normaalisti, mutta joka toinen päivä energiansaanti pudotetaan hyvin alhaiseksi.

Tulosten perusteella maksan rasvapitoisuus pieneni 5,5 prosenttia enemmän osallistujilla, jotka noudattivat vuoropäiväpaastoa ja lisäsivät liikuntaa. He myös laihtuivat muita enemmän, heidän insuliiniaineenvaihduntansa tehostui ja maksan tilasta kertovan seerumin ALAT-entsyymin aktiivisuus väheni.

Yhtä suuria vaikutuksia ei nähty potilailla, jotka vain lisäsivät liikuntaa tai noudattivat ainoastaan vuoropäivädieettiä.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vuoropäiväpaaston yhdessä liikunnan kanssa parantavan rasvamaksapotilaiden terveyttä. On mahdollista, että myös muunlaiset dieetit olisivat toimineet yhtä hyvin, mutta tätä ei tutkimuksessa selvitetty.

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti. Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Sen yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa maksaa. Tärkeimmät hoidot ovat laihdutus, ruokavaliomuutokset ja alkoholin välttäminen. Rasvamaksaan sairastuu noin joka neljäs aikuinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?