Tietyillä juureksilla ja vihanneksilla on tyypin 2 diabeteksen riskiä torjuvia ominaisuuksia, käy ilmi Turun yliopiston tuoreesta tutkimusartikkelista. Tällaisia ovat esimerkiksi violetti peruna, bataatti ja porkkana.
Kasvisten antosyaaneilla on tyypin 2 diabeteksen riskiä vähentäviä ominaisuuksia. Antosyaanit ovat hedelmien, vihannesten ja mukuloiden punaisia, sinisiä ja violetteja väriaineita.
Nämä väriaineet voivat vähentää diabeteksen riskiä vaikuttamalla ihmisten energia-aineenvaihduntaan, suolistomikrobeihin ja elimistön tulehdustilaan.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia esiin nostava katsausartikkeli tuo ilmi, että antosyaanien hyödyllinen vaikutus kakkostyypin diabetekseen näyttää voimistuvan, jos antosyaani on asyloitu, eli sen molekyylirakenteessa on jokin happoryhmä.
– Kasvisten perimä määrittää sen, millaisia antosyaaneja ne tuottavat. Kasvisten väri antaa viitteitä siitä, sisältävätkö ne paljon asyloituja antosyaaneja. Yleisesti ottaen violeteissa kasviksissa on paljon asyloituja antosyaaneja, kertoo Turun yliopiston elintarviketieteiden tutkijatohtori Kang Chen.
Asyloituja antosyaaneja on paljon esimerkiksi violetissa perunassa, bataatissa, retiisissä, porkkanassa ja punakaalissa. Etenkin suomalainen lajike ”Synkeä Sakari”, sisältää hyvin runsaasti asyloituja antosyaaneja. Sen sijaan esimerkiksi mustikka ja mulperimarja sisältävät pääasiassa asyloimattomia antosyaaneja.
– Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että asyloidulla rakenteella on merkitystä imeytymiseen ja vaikutuksiin aineenvaihdunnassa, Chen sanoo.
Violetit porkkanat näyttävät oudoilta, mutta niillä on hyviä terveysvaikutuksia.
Asyloidut antosyaanit voivat parantaa välttämättömien ravintoaineiden imeytymistä ja suolistomikrobiston koostumusta. Ne tukahduttavat tulehduksia edistäviä reittejä ja tukevat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.
Kakkostyypin diabeteksen puhkeaminen liittyy sekä perinnölliseen alttiuteen että ylipainoon ja elintapoihin. Diabetes on yksi nopeimmin yleistyviä sairauksia Suomessa ja maailmalla. Sitä sairastavia on Suomessa noin 500 000.