Muutos alkaa, kun mies täyttää 40 vuotta – lääkäri neuvoo, miten testosteronin hiipumista voi hidastaa

Testosteronipitoisuus alkaa hiipua vajaan prosentin vuodessa miehen täytettyä 40 vuotta.

Väsymys, alakulo ja unettomuus voivat olla merkkejä testosteronivajeesta.

7.2. 5:00

Seksuaalinen haluttomuus, alakulo ja muut epämääräiset oireet saavat nykyään miehiä hakeutumaan lääkärin vastaanotolle – joko omatoimisesti tai puolison ohjaamina, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Jarmo Karpakka tuoreessa tietokirjassaan Eläköön mies! Enemmän terveitä vuosia (SKS Kirjat).

– Pienellä osalla ikääntyvistä miehistä alentunut testosteronitaso aiheuttaa elämänlaatua haittaavia oireita, Karpakka kirjoittaa.

Tästä hormonaalisesta muutoksesta käytetään termiä andropaussi, tosin Karpakka huomauttaa, että osa tutkijoista haluaisi heittää koko termin romukoppaan.

– Naisilla vaihdevuodet eli menopaussi on selkeämpi ja lyhyemmässä ajassa tapahtuva ikääntymiseen liittyvä hormonaalinen muutos tyypillisine oireineen. Miehillä ei ole selkeää naisten menopaussiin verrattavaa vaihetta.

Miehillä ei ole selkeää naisten menopaussiin verrattavaa vaihetta.

Lääkäri huomauttaa, että lisäksi osalla miehistä ilmenee iän myötä epämääräisiä oireita – kuten väsymystä, unettomuutta, hikoilua ja lihaskipuja – ilman, että kyseessä olisi varsinainen testosteronivaje. Samoin erektiohäiriön taustalla voi olla monia muitakin syitä kuin matala testosteronitaso.

Poikkeavien oireiden syyt on kuitenkin aina hyvä selvittää, lääkäri kirjoittaa, sillä ne saattavat liittyä muihin sairauksiin.

Erektiohäiriön taustalla voi olla useita muitakin syitä kuin matala testosteronitaso.

Muutos alkaa miehen täytettyä 40 vuotta

Testosteronipitoisuus alkaa hiipua vajaan prosentin vuodessa miehen täytettyä 40 vuotta. Elimistöllä on kyky sopeutua heikentyneeseen testosteronitasoon, eikä kaikilla välttämättä esiinny lainkaan oireita tai ne ovat niin lieviä, ettei niiden ilmaantumista havaitse.

Alentuneita testosteronitasoja todetaan noin 10 prosentilla alle 60-vuotiaista miehistä ja 20 prosentilla yli 60-vuotiaista. Selkeintä lasku on 60–69-vuotiaiden miesten ryhmässä, ja 70-vuotiaalla miehellä hormonipitoisuus voi olla jopa 40 prosenttia alhaisempi kuin nuorella miehellä.

– Ikääntyvällä miehellä alentunut testosteronitaso voi aiheuttaa todellisia hoidettavia oireita, vaikka on ilmeistä, että ilmiön todellisesta esiintyvyydestä on annettu liian synkkä kuva.

Viskeraalinen rasva on metabolisesti aktiivista, minkä seurauksena testosteronia muuttuu estrogeeniksi, ja estrogeeni puolestaan estää testosteronin tuotantoa.

Kirjan mukaan testosteronitasoa laskevat myös liikkumattomuus ja vyötärölihavuus, jossa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksaan.

– Tämä niin sanottu viskeraalinen rasva on metabolisesti aktiivista, minkä seurauksena testosteronia muuttuu estrogeeniksi, ja estrogeeni puolestaan estää testosteronin tuotantoa. Lihavuus vähentää myös sukupuolihormoneja sitovan proteiinin pitoisuutta verenkierrossa, joten siihen sitoutuneen testosteronin kokonaispitoisuus myös pienenee, Karpakka selittää.

Lisäksi matalat testosteronitasot voivat liittyä myös kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen tai kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan. Samoin joidenkin lääkkeiden, kuten opioidityyppisten kipulääkkeiden, käyttöön liittyy pienentynyt kivesten tuottaman testosteronin määrä.

Miten tutkitaan?

Miehen hakeutuessa lääkäriin vastaanotolla selvitetään oireiden ja testosteronitason yhteys oirekyselyn, testosteronitason mittausten ja kliinisen tutkimuksen avulla.

– Jos oireiden ja alentuneen testosteronitason välillä todetaan syy-yhteys eikä ehdottomia vasta-aiheita lääkehoidolle ole, korvaushoito voidaan aloittaa tavallisimmin testosteronivoiteella tai pistoksina lihakseen, Karpakka kirjoittaa.

Mikäli kuitenkin alentuneeseen testosteronitasoon liittyy merkittävä ylipaino, silloin ensisijainen hoito on painonpudotus.

– Tämä saattaa normalisoida alentuneen hormonitason.

Testosteronikorvaushoito vaikuttaa yleistä elämänlaatua ja mielialaa kohottavasti, lisää seksuaalista halukkuutta sekä kognitiivista kyvykkyyttä ja jopa muistia. Lisäksi korvaushoito vaikuttaa kehonkoostumukseen lisäämällä lihasmassaa ja luun tiheyttä sekä vähentämällä rasvan osuutta kehonpainosta.

Näin testosteronitasojen iän tuomaa laskua voi itse hidastaa:

1. Noudata terveitä elämäntapoja, joihin kuuluu säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio.

2. Pyri hyvään painonhallintaan. Erityisesti vyötärölihavuus pahentaa testosteronitason laskua.

3. Jos käytät alkoholia, pidä määrä kohtuullisena. Runsas alkoholin käyttö laskee testosteronitasoja.

4. Lopeta tupakointi.

5. Koeta saada stressi hallintaan. Stressiin liittyy hormonaalisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa testosteronitasoon.

Lähde: Jarmo Karpakka: Eläköön mies! Enemmän terveitä vuosia, SKS Kirjat, 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?