Uutta tietoa dementiasta – nämä 4 tulehdusta ovat huono enne

Tuoreen tutkimuksen mukaan vakavat infektiot ovat yhteydessä dementiariskiin.

Sairaalahoitoa edellyttävät infektiot ovat yhteydessä dementian riskiin.

23.1. 11:20

Vakavat sairaalahoitoa edellyttävät infektiot saattavat suurentaa riskiä sairastua dementiaan. Erityisesti riski havaitaan, kun potilas on sairastanut vakavan hengitystie-, virtsatie-, iho- tai verisuoni-infektion.

Tuoreen tutkimuksen perusteella sairaalahoitoa edellyttävän infektion sairastaneiden riski saada dementiadiagnoosi on noin 70 prosenttia suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät ole sairastaneet vakavaa infektiota.

Toisessa analyysissa tutkijat sulkivat pois dementiatapaukset, jotka oli todettu kolmen vuoden sisällä tai yli 20 vuotta infektiosta. Yhteys näkyi myös tällöin ja oli jopa voimakkaampi kuin analyysissa, jossa tarkasteltiin koko potilasjoukkoa.

Vakavien infektioiden ja dementian yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin. Muutama vuosi sitten suomalaistutkijat saivat samanlaisia tuloksia suomalaisväestössä.

Tulokset vahvistavat näyttöä vakaviin infektioihin liittyvästä dementiariskistä, mutta mekanismia ei vielä tunneta tarkasti. Haitat saattavat tulla suoraan infektioista, niihin liittyvistä muista seikoista tai sairaalahoitoon liittyvistä tekijöistä. Joka tapauksessa vakavat infektiot olisi hyvä huomioida potilaiden dementia-arvioita tehdessä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 16 000 keskimäärin 55-vuotiasta. Yli 30-vuotisen seurannan aikana 6 000 potilasta joutui sairaalaan vakavan infektion takia ja 3 000 sairastui dementiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?