Hittilääkkeellä paino putoaa huimasti, mutta haitat voivat olla vakavia – Jarin ultra­ääni­kuvasta paljastui rujo näky

Yhä useamman suomalaisen lihavuuden hoitoon käyttämillä lääkkeillä on myös haittavaikutuksia. Niiden ilmetessä kannattaa toimia nopeasti. Sen oppi kantapään kautta paimiolainen Jari Mäkilä.

Laihdutuslääke vei Jarin sairaalaan.

20.1. 5:00

Viime vuosien aikana Suomenkin markkinoille tulleet uudet lääkkeet ovat asiantuntijan mukaan mullistaneet ajatuksemme tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden hoidosta.

Taustalla on lääkkeiden toimivuuden lisäksi kasvanut tietoisuus merkittävän ylipainon ja siihen usein liittyvien sairauksien syistä ja ratkaisuista.

– Painonsa kanssa kamppailevat voivat muuttaa elintapojaan ja esimerkiksi ruokavaliotaan, mutta se ei aina riitä. Painoon liittyy paljon fysiologisia, psykologisia ja perinnöllisiä tekijöitä. Siksi on hyvä, että nykyään on lääkevaihtoehtoja, sanoo Mehiläisen ja Painoklinikka.fi:n painonhallintalääkäri André Heikius.

Heikius alkoi määrätä uuden sukupolven lihavuuslääkkeitä potilailleen heti niiden tultua markkinoille vuonna 2018. Hän on pitänyt tarkoin silmällä lääkkeiden haittavaikutusten tutkimusta ja pitää niitä varsin turvallisina oikein käytettynä.

Uusiksi lääkkeiksi voidaan laskea muun muassa semaglutidi, liraglutidia sisältävä Saxenda sekä naltreksonia ja buproprionia sisältävä Mysimba.

Näiden lisäksi lihavuuden hoitoon käytetään edelleen orlistaattia, joka on tullut markkinoille jo aiemmin. Orlistaattiin verrattuna uusien lääkkeiden teho on huomattavasti parempi, ja esimerkiksi semaglutidivalmiste Ozempicilla paino putoaa tyypillisesti keskimäärin 14–16 prosenttia.

Suomen markkinoille on tulossa myös erityisesti lihavuuden hoitoon tarkoitettu semaglutidivalmiste Wegovy, joka on vielä Ozempiciakin tehokkaampi.

Mikään lääke ei kuitenkaan ole täydellinen tai sovi kaikille. Semaglutidin yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan ongelmat kuten närästys, pahoinvointi tai suoliston toiminnan muutokset.

Painon lasku itsessään vaikuttaa esimerkiksi sappikivikohtausten yleisyyteen, eli laihtumisen jälkeen sappikivet voivat osalla ihmisistä oireilla aiempaa enemmän. Samoin laihtumiseen voi liittyä hiusten lähtöä, ja iän myötä kuivumisen vaara kasvaa.

Haittavaikutuksia voi torjua juomalla riittävästi ja pitämällä ateriarytmin säännöllisenä ja riittävän tiheänä.

– Semaglutidivalmisteet voivat nostaa akuutin haimatulehduksen riskiä, mutta se on suhteellisen harvinaista ja liittyy yleensä sappirakkotautiin, Heikius toteaa.

Heikius ei ole jutussa esiintyvän potilaan lääkäri, vaan toimii tässä jutussa asiantuntijana yleistasolla.

Paimiolainen Jari Mäkilä ei osannut epäillä haimatulehdusta, kun hänen vatsakipunsa pahenivat vähän kerrallaan.

62-vuotias Mäkilä oli aloittanut Ozempic-lääkityksen alkuvuodesta 2022, ja se auttoi häntä pitämään verensokerin kurissa. Painokin lähti heti laskuun, eikä ihme, koska ruoka ei maistunut.

– Olen iltasyöppö ja lempiherkkuni on jäätelö, mutta edes sitä ei tehnyt mieli.

Jari Mäkilä aloitti lääkityksen alkuvuodesta 2022

Pian Mäkilä huomasi, että rintalastan alapuolella pallean kohdalla oli ikään kuin kova möhkäle. Olo tuntui täydeltä, vaikka hän söi todella vähän. Hän ajatteli, että vaiva johtuu uudesta lääkkeestä ja menee ajan myötä ohi, kunhan elimistö tottuu lääkeaineeseen.

Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan olo huononi koko ajan ja kivut pahenivat. Lopulta syksyllä 2022 hän ei enää osannut olla kipujen kanssa muuten kuin kävelemällä jatkuvasti. Siinä vaiheessa sairaanhoitajavaimo huolestui toden teolla ja passitti Mäkilän lääkäriin.

– Terveyskeskuksessa kipujen syyksi arveltiin sappikiviä, joten sain siihen esilääkityksen ja lähdin TYKSiin ensiapuun, jossa pääsin nopeasti kirurgin vastaanotolle.

Paimiolainen Jari päätyi TYKSiin ensiapuun haimatulehduksen takia. Sen jälkeen häntä neuvottiin lopettamaan Ozempic-lääkkeen käyttö. Haimatulehdus on yksi lääkkeen tunnetuista haittavaikutuksista.

Kaikkien hämmästykseksi verikokeet näyttivät sapen olevan kunnossa. Lääkäri alkoi sitten käydä läpi Mäkilän lääkelistaa, joka oli mittava muun muassa kroonisen selkä- ja jalkasäryn takia.

– Kun sitten pääsin Ozempicin kohdalle, kirurgi pysähtyi. Ultraäänikuvassa näkyi arpeutunut haima, jota iso tulehdus oli runnellut.

Mäkilän onneksi haimatulehdus saatiin lääkkeillä talttumaan, ja Ozempic-lääke vaihdettiin hänelle paremmin sopivaan Pioglitazoneen. Kokemus oli kuitenkin niin raju, että nykyään Mäkilä opastaa muun muassa vertaisryhmissä muita kuuntelemaan tuntemuksiaan tarkalla korvalla.

– Ei kannata jäädä kipujen kanssa kotiin. Itselläni on korkea kipukynnys muiden vaivojen takia, ja siksi odotin liiankin kauan ennen kuin lähdin hoitoon.

Haimatulehdus on hoitamattomana vakava tila, joten vaikka se on melko harvinainen, oireet kannattaa ottaa tosissaan. Tulehdus tuntuu yleensä ylävatsassa voimakkaana vyömäisenä kipuna, joka usein säteilee selkään.

Sappikivet ja runsas alkoholin käyttö sekä ylipaino lisäävät haimatulehduksen riskiä.

– Jos on kova vatsakipu ja tulehduksen merkkejä kuten kuumetta, kannattaa mennä päivystykseen ja kertoa siellä myös, jos käyttää Ozempicia. Jos haimatulehdusta epäillään, semaglutidihoito pitää keskeyttää, Heikius sanoo.

Terveyskirjaston mukaan haimatulehdukseen sairastuu 4 000–5 000 suomalaista vuodessa, joista noin sata kuolee. Vaikka Ozempic voi nostaa akuutin haimatulehduksen riskiä, oikein käytettynä sitä on turvallista käyttää pitkäänkin.

– Lääkkeitä käytetään niin kauan kuin siihen on tarvetta, vähän samaan tapaan kuin verenpainelääkkeitä. Jos siis tarve jatkuu eikä painonhallinta onnistu ilman lääkettä, lääkkeen käyttöä kannattaa jatkaa, Heikius toteaa.

Hän muistuttaa, että lääkkeitä ei koskaan pidä käyttää muuhun kuin siihen tarkoitukseen, johon lääkäri on reseptin kirjoittanut. Laittomasti hankittujen laihdutuslääkkeiden yleisyyttä hän ei osaa arvailla.

– Siinä on kuitenkin aina riski, ettei voi olla varma, mitä saa. Sen sijaan ulkomailla liikkuessaan voi aivan hyvin ostaa apteekista EU-reseptillä lääkettä, jos siellä vain on sitä saatavilla.

Semaglutidista on tullut someilmiön vuoksi laihdutustrendi, joka voi yllyttää lääkkeen käyttöön myös normaalipainoisia tai lievästi ylipainoisia. Heikiuksen mukaan samat haitat ja riskit koskevat niin normaalipainoisia kuin merkittävästä ylipainoisiakin, mutta silti hän toivoisi, että semaglutidia käytettäisiin vain lääketieteellisistä syistä.

– Kannattaa myös muistaa, että BMI ei ole hyvä terveysmittari. On ihmisiä, joiden BMI on suosituksiin nähden liian korkea, mutta rasvaa ei ole kertynyt terveydelle haitallisesti sisäelinten ympärille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?