Uusi hoitokeino ärtyvän suolen oireyhtymään? Naiset reagoivat hoitoon miehiä paremmin

Uuden tutkimuksen mukaan ulosteensiirto voi olla pitkäaikainen apu ärtyvän suolen oireyhtymään.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tuntemattomasta syystä johtuva kiusallinen suoliston toimintahäiriö.

7.10. 17:23

Ärtyvän suolen oireyhtymää potevat saattavat saada useita vuosia kestävän lievityksen oireisiinsa ulosteensiirron avulla, tuore tutkimus osoittaa. Ulosteensiirtoja on kokeiltu ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa, mutta tulokset ovat vaihdelleet ja hoidon pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta.

Gastroenterology-lehden julkaisemassa tutkimuksessa ulosteensiirron saaneiden oireet lievittyivät selvästi enemmän ja heidän uupumuksensa väheni enemmän kuin lumehoitoa saaneiden. He myös kokivat elämänlaatunsa parantuneen verrokkeja todennäköisemmin.

Hyödyt nähtiin kahden ja kolmen vuoden kuluttua ulosteensiirrosta. Erityisesti ulosteensiirto auttoi potilaita, joiden oireet olivat pahoja tutkimuksen alkaessa. Lisäksi naiset reagoivat hoitoon paremmin kuin miehet. Hoitoihin ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä ulosteensiirron pitkäaikaisvaikutuksista tässä potilasryhmässä on vähänlaisesti tietoa. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 125 potilasta, joista 38 satunnaistettiin lumeryhmään, 42 sai 30 gramman ulosteensiirron ja loput 60 gramman ulosteensiirron. Kaikki potilaat saivat samalta terveeltä luovuttajalta kerättyä ulostetta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tuntemattomasta syystä johtuva kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Sitä potee arviolta 10–15 prosenttia väestöstä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?