Tunnista oman ikäistesi tyypillisimmät syövät – ”Ehdoton hälytysmerkki”

Tiettyihin asioihin kannattaa kiinnittää huomio jo ennen eläkeikää.

Luomien säännöllinen tarkkailu ja tutkiminen kannattaa. Melanooman ensioire, jonka voi omin silmin havaita, saattaa olla uusi ihomuutos tai vanhassa luomessa tapahtuva muutos.

6.10. 6:45
  • Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 24.5.2021.

Syöpää voi pitää ikääntyvien tautina, sillä monessa syövässä ilmaantumisen huippu alkaa 70 ikävuoden tienoilla. Tietyt syövät kuitenkin korostuvat jo tätä nuoremmilla, kertoo Docrates Syöpäsairaala tiedotteessaan.

Alle kolmekymppisillä syöpäriski on verrattain pieni. Lymfooma on alle 30-vuotiailla syöpätyypeistä yleisin.

Lymfooma oireilee tyypillisesti patteina ja kyhmyinä, useimmin kaulassa tai nivusissa. Muita oireita voivat olla epätyypillinen hikoilu tai lämmön nousu iltapainotteisesti sekä epänormaali laihtuminen.

– Lymfooman yleinen oire on iltakuumeilu ja muut oireet määräytyvät sen mukaan, missä elimessä lymfooma on. Levinnyt, nopeakasvuinen lymfooma voi kuumeilun lisäksi aiheuttaa epätavallista hikoilua, painonlaskua tai kutinaa. Tällaisiin muutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat niin sanottuja hälytysmerkkioireita, joita kokiessa tulee hakeutua välittömästi lääkäriin, kertoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen.

Naisilla syöpäriski rinnoissa ja munasarjoissa

Alle kolmekymppisten naisten tilastollisesti yleisin syöpä on ihosyöpä. Lisäksi nuorten naisten syöpäriskit – jotka yleisesti ovat vähäiset – liittyvät munasarjoihin ja rintoihin.

Vuotohäiriöt ovat gynekologisten syöpien tavallisin oire, joskin taustalla useimmiten on jokin muu syy kuin syöpä.

Lue lisää: Oireeton munasarjasyöpä löytyi rutiinitarkastuksessa, kun Eva-Maria oli vasta 27: ”Diagnoosi tuli ihan puskista”

– Riskin torjuntaan voi myötävaikuttaa käymällä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla, sillä tarkastuksissa voidaan selvittää paljon, tarvittaessa esimerkiksi ultraäänikuvauksen keinoin. Rintasyövän oireet eivät tässä ikäryhmässä vielä ole kovin tavallisia, sillä ne alkavat usein vasta 30 ikävuoden jälkeen, Kononen sanoo.

Lue lisää: Maarit Vuoristo sai ensin rintasyöpädiagnoosin, ja sairastui sitten ihosyöpään – ”Jouduin miettimään, että tässäkö tämä oli”

30–50-vuotiailla miehillä kivessyöpä ja lymfooma ovat tavallisimpia syöpäsairauksia – joskin nekään eivät ole yleisiä tai todennäköisiä.

Kivessyövän tunnistamiseksi kannattaa tunnustella kiveksiä ja etsiä niistä erilaisia patteja tai kyhmyjä.

Lue lisää: Kivessyöpään sairastuneiden määrä viisinkertaistunut – tunnista nuorten miesten yleisimmän syövän oireet

Kamera avuksi ihon tarkkailuun

Nelikymppisille miehille suhteellisen suuri syöpäriski on melanooma. Se on ihosyövistä pahalaatuisin.

– Ihosyövän havaitsemisessa perushyvä keino on säännöllisesti valokuvata huolta aiheuttavaa kohtaa ihossa – nykyisinhän lähes jokaisella on oma kännykkäkamera. Tällä tavoin voi kätevästi seurata ihossa tapahtuvia muutoksia, ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää muutoksiin luomien värissä ja reunoissa, Kononen sanoo.

Hyvänlaatuinen luomi on symmetrinen, tarkkarajainen, tasavärinen ja pieni, eikä se kerran ilmaannuttuaan enää kasva tai muuta muotoaan. Melanooman voi tunnistaa siitä, että se on muita luomia isompi, kirjavampi tai epätarkempi rajoiltaan.

Jos jokin luomi kiinnittää huomiota ja on jollakin tavalla eri näköinen kuin muut, sitä kannattaa aina näyttää asiantuntijalle. Myös oireilevat luomet on syytä arvioida.

– Ehdoton hälytysmerkki on haavauma, siis jos luomi alkaa vuotaa.

Lue lisää: Jos ihollasi on tällainen luomi, näytä sitä heti lääkärille – melanooma yleistyy suomalaisilla syövistä nopeimmin

Tavallisin kilpirauhassyövän oire on kaulalla tuntuva kyhmy. Syöpä voi aiheuttaa kaulalle myös imusolmukkeiden suurentumia.

Huomio kilpirauhassyöpään

50–60-vuotiaiden miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Ikäryhmässä alkaa lisäksi kasvaa riski erityisesti suolikanavan syöpiin ja ihosyöpään sairastumisesta, niin miehillä kuin naisilla.

Ruokatorven ja mahalaukun syöpä voi aiheuttaa nielemisvaikeuksia tai epämääräistä närästysoiretta, paksu- ja peräsuolisyöpä puolestaan suolistotoiminnan muutoksia tai verenvuotoa.

Lue lisää: Suolistosyöpää luullaan helposti ”herkkävatsaisuudeksi” – tietty oire kertoo usein, että kyse on syövästä eikä vatsavaivoista

50 ikävuoden jälkeen alkavat lisääntyä myös keuhkoihin liittyvät syövät. Samoin haimasyöpä, mikä ei ole kovin yleinen, mutta erityisen vaarallinen.

Erityisesti naisia Kononen neuvoo huomioimaan kilpirauhassyövän. Se on naisilla kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.

Tavallisin ja usein ainoa oire kilpirauhassyövässä on kaulalla tuntuva kyhmy, joka kasvaa hitaasti. Tällainen kaulalla todettu ja tunnustelussa havaittava patti on aina tutkittava.

Kaikki erikoiset uudet oireet kannattaa aina selvittää lääkärissä.

Lue lisää: Alle nelikymppisten tyypillisimmät syövät – kaikkiin voi sairastua, mutta nämä korostuvat nuorilla aikuisilla

Fakta

Yleisin syöpä ikäryhmittäin

Suluissa uusien syöpätapauksien lukumäärä vuosina 2015–2019.

■ 15–19-vuotiaat: Naisilla (58) ja miehillä (61) imukudossyöpä eli lymfooma

■ 20–24-vuotiaat: Naisilla imukudossyöpä (99), miehillä kivessyöpä (91)

■ 25–29-vuotiaat: Naisilla ihosyöpä (115), miehillä kivessyöpä (141)

■ 30–34-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (246), miehillä kivessyöpä (176)

■ 35–39-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (451), miehillä imukudossyöpä (151)

■ 40–44-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (809), miehillä imukudossyöpä (176)

■ 45–49-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (1672), miehillä imukudossyöpä (264)

■ 50–54-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (2482), miehillä eturauhassyöpä (702)

■ 55–59-vuotiaat: Naisilla rintasyöpä (2817), miehillä eturauhassyöpä (1762)

Lähde: Docrates Syöpäsairaala: Suomen Syöpärekisterin Syöpätilastosovellus

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?