Uutta tietoa julki: tämän vuoksi koronavirus voi olla erittäin vaarallinen lihaville

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirus saattaa infektoida rasvasoluja.

Tutkijoiden havainto voi selittää sitä, miksi ylipainoisten ja lihavien koronaoireet ovat usein pahoja.

4.10. 11:09

Koronavirus saattaa infektoida ihmisen rasvasoluja ja pahentaa tartunnan aiheuttamaa tulehdusta. Havainto voi osaltaan selittää sen, miksi ylipainoisten ja lihavien koronaoireet ovat usein pahoja.

Havainnon tehneet tutkijat tarkastelivat koronavirusinfektioon menehtyneiden potilaiden rasvakudosnäytteitä ja löysivät merkkejä koronaviruksesta käytännössä joka puolelta kehoa otetuista näytteistä.

Laboratorio-oloissa he lisäksi altistivat eläviltä potilailta lihavuusleikkauksen yhteydessä otettuja rasvakudoksia koronavirukselle ja havaitsivat viruksen infektoivan soluja. Koronavirus myös monistui ja infektoi uusia rasvasoluja.

Rasvasolujen lisäksi virus tarttui tiettyihin rasvakudoksen makrofagi-valkosoluihin, mikä aiheutti tulehdusta niiden lisäksi ympäröivissä soluissa. Virus ei kuitenkaan enää levinnyt makrofageista muihin soluihin.

Havainnot pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne saattavat osaltaan selittää, miksi koronavirusinfektio on niin vaarallinen lihaville. Lihavien potilaiden riski menehtyä koronavirusinfektioon on noin kymmenkertainen normaalipainoisiin verrattuna.

Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?