Kaikki alkoi tavallisesta flunssasta – pian Kerttu Rissanen, 26, kärvisteli helvetillisissä kivuissa, ja vasta ”ällöttävältä kuulostava” hoito auttoi

Erittäin kivuliaat oireet eivät jättäneet näyttelijä Kerttu Rissasta rauhaan. Kun lääkekuuri ei auttanut, hän löysi Googlesta oireilleen syyn.

Kerttu Rissasen viime kesä kului sairauskierteessä, joka alkoi tavallisesta flunssasta.

25.9. 9:00

– Minä olen varmaan saanut jonkun ruokamyrkytyksen, Kerttu Rissanen, 26, sanoi voinnistaan huolestuneena näyttelijäkollegoilleen viime heinäkuussa.

Rissanen tunnetaan Salatut elämät -näyttelijänä, ja viime kesänä hän työskenteli Karvialla kesäteatterissa miehensä Sami Uotilan kanssa. He olivat ehtineet olla Karvialla viikon verran, kun paha olo ja rajut vatsaoireet yllättivät Rissasen.

– Olin haaveillut, että teen siellä kesäteatteria ja pääsen aloittamaan treenikesän, mutta sitten yhtäkkiä alkoivat aivan jäätävän hirveät vatsaoireet.

Oikeastaan sairastelukierre oli käynnistynyt jo alkukesästä.

– Kaikki alkoi, kun sain kesäkuussa ihan tavallisen flunssan.

Kotikaupungissaan Helsingissä Rissanen ohjaa liikuntaa ja joogaa, ja flunssan selätettyään hän ehti jo palata hetkeksi töihin – kunnes oireet palasivat ja pakottivat jäämään uudelleen sairauslomalle.

– Se olikin vähän vakavampi juttu, sain keuhkokuumeen. Kuume oli korkea, joten vain lepäsin ja söin lääkärin määräämän antibioottikuurin.

Mikrobilääkehoitoon kuten antibioottikuuriin voi joskus liittyä sairastuminen Clostridium difficile -infektioon, ja Rissaselle kävi näin.

Clostridium difficile on ripulia ja paksusuolentulehdusta aiheuttava suolistobakteeri. Sen aiheuttaman infektion oireita ovat vesiripuli, pahoinvointi, vatsakipu, ruokahaluttomuus ja kuume.

– Kun hirveä ripuli jatkui useamman päivän, aloin googlailla ja huomasin kaikkien oireideni täsmäävän Clostridium difficileen.

Sekin täsmäsi, että vaiva oli ilmaantunut pian antibioottikuurin jälkeen.

– Sanoin Samille, että ihan varmasti minulla on tämä.

Kerttu Rissaselle tehtiin sairaalassa ulosteensiirto, koska muut hoitokeinot eivät auttaneet hänen suolistosairauteensa.

Rissanen osui oikeaan. Kun hän palasi Helsinkiin tutkimuksiin, testitulos vahvisti epäilyt Clostridium difficile -infektiosta.

– Vatsakivut olivat todella kovia ja ripuli välillä niin rajua, että en sen vuoksi uskaltanut lähteä kauaksi kotoa. Olin myös todella väsynyt.

Infektiota koetettiin aluksi hoitaa antibioottikuurilla, mutta kivut ja vaivat eivät kokonaan kaikonneet.

– Kesäteatterin näytöksiä on todella vaikea perua, ja onneksi antibiootit hetkellisesti auttoivat. Ne pitivät oireet kurissa niin, että pystyin suoriutumaan näytöksistä.

Vatsaoireet kuitenkin palasivat, ja kun niitä oli tuloksetta hoidettu kahdella vahvalla antibioottikuurilla, lääkäri teki päätöksen ulosteensiirrosta.

– Siinä vaiheessa olin joutunut jäämään sairauslomalle, ja yleiskuntoni oli hyvin heikko. Kuumeilin, kärsin kovista vatsakivuista, ja tuntui, ettei mikään ruoka imeytynyt.

Ulosteensiirto on hoito, jossa terveen luovuttajan ulostetta siirretään potilaan paksusuoleen. Toimenpide tehdään yleensä paksusuolen tähystyksen avulla, ja sen tarkoituksena on normaalin bakteeriston palauttaminen suoleen.

– Ällöttävältä kuulostava hoitohan se on, mutta minulle se oli pelastus. Olen onnellinen hoitoon pääsemisestä ja kiitollinen siitä, kuinka nopeasti se järjestyi julkisen terveydenhuollon puolella.

Somessa Rissanen valitsi alusta lähtien avoimen linjan. Hän kertoi kesän mittaan muiden asioiden ohessa myös sairaudestaan ja sen hoidosta.

– Kaikenlaiset suolistovaivat ovat aika yleisiä, joten miksi niitä pitäisi häpeillä? Halusin jakaa oman tarinani myös siksi, että joku voi saada siitä vertaistukea tai rohkaisua mennä lääkäriin.

– Sekin oli kiva huomata, että kun ihmiset avautuivat omista kokemuksistaan ja sairauskertomuksistaan, kaikki tukivat ja kannustivat toisiaan.

Nyt Rissanen uskaltaa jo hiukan huokaista helpotuksesta.

– Vatsa on edelleen huonossa kunnossa, mutta yritän parhaani mukaan huoltaa suolistoa ja uskallan jo sanoa, että pahin on ohi.

Raju sairastuminen koetteli välillä myös henkistä jaksamista.

– Viime kesä oli rehellisesti sanottuna todella raskas. Olin hyvin kiitollinen siitä, että sain diagnoosin ja tiesin, mistä oireeni johtuvat – mutta koko ajan mielessä oli kuitenkin pieni pelko siitä, miten paranen.

Sairastaminen tarkoitti myös kesämenojen peruuntumista.

– Onneksi sain läheisiltäni voimaa ja tsemppiä todella paljon. Oli ihanaa, kuinka ystävät jaksoivat kysellä vointiani, ja äiti soitti joka päivä. Tietenkin myös Sami oli koko ajan tukenani, ja hän jaksoi olla ymmärtäväinen, vaikka yhteiset kesäsuunnitelmamme peruuntuivat.

Pari viikkoa sitten Rissanen pääsi jopa juhlimaan toipumistaan.

– Pidin bakteerijuhlat kakkuineen ja ilmapalloineen, koska halusin juhlistaa sairastamisen päättymistä, ja samalla se oli hyvä syy nähdä parhaita ystäviäni pitkästä aikaa.

Rissanen sanoo, että samalla hän juhli myös paluuta tavalliseen arkeen.

– Oma arki on tuntunut nyt tosi kivalta! Vaikka pitäisi, niin aina en ole osannut arvostaa pieniä juttuja – kuten vaikka sitä, miten hyvää tekee ulos kävelylle lähteminen.

Fakta

Tällainen sairaus Clostridium difficile -infektio on

■ Clostridium difficile on ihmiselle ripulia ja paksusuolentulehdusta aiheuttava suolistobakteeri.

■ Infektion oireita ovat vesiripuli, pahoinvointi, vatsakipu, ruokahaluttomuus ja kuume.

■ Sairastuminen liittyy lähes aina edeltävään mikrobilääkehoitoon, esimerkiksi antibioottikuuriin, joka vaikuttaa suoliston normaaliin bakteerikasvustoon aiheuttaen C. difficilen lisääntymisen.

■ Riski sairastua on etenkin henkilöillä, jotka ovat saaneet pitkään laajakirjoista mikrobilääkehoitoa. Mikrobilääkkeet muuttavat tai vahingoittavat suoliston normaalia bakteerikasvustoa.

■ Vuonna 2021 Suomessa C. difficile -tapauksia ilmoitettiin 4 095.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?