Hampaiden reikiintyminen ei välttämättä olekaan vain nuoruusiän vaiva.
Karieksen aiheuttamalle hampaiden reikiintymiselle altistavat riittämätön hampaiden puhdistus, fluorihammastahnan käyttämättömyys sekä jatkuva napostelu, kertoo Hammaslääkäriliitto.
Hampaat reikiintyvät, jos niihin kertyy plakkia ja happohyökkäyksiä on liian monta päivässä. Terveystalo muistuttaa, että happohyökkäys syntyy joka kerta, kun suuhun laittaa jotakin muuta kuin vettä.
Tyypillisesti hampaat ovat alttiit reikiintymiselle lapsuudessa ja nuoruudessa, jolloin moni kuluttaa runsaasti sokeripitoisia herkkuja ja juomia.
Reikiä tulee uuteen paikkaan
Tavallisesti reikiintyminen rauhoittuu parikymppisenä ja työiässä, mutta Terveystalo kertoo, että kuusikymppisenä reikiintyminen tekee paluun – ja uuteen paikkaan.
Terveyskirjasto kertoo, että ikääntyneillä esiintyy usein paljastuneita hammaskauloja, ja näissä kohdissa hammasta niin kutsuttu juurikaries voi edetä helposti.
Nykyisin ei enää anneta yleisiä suosituksia siitä, miten usein hammaslääkärillä tai suuhygienistillä tulisi käydä, vaan hammaslääkäri määrittelee yksilöllisen käyntivälin.
Ilmiö on tuttu myös Terveystalon suunterveyden ylilääkärille Tanja Ketola-Kinnulalle. Hänen mukaansa vetäytyvien ikenien paljastamat hampaiden kaulat ovat reikiintymisen uusi lempipaikka.
Kuiva suu ei suojaa hampaita
Ketola-Kinnula toteaa suunterveyden tilanteen muuttuvan kuusikymppisenä monestakin syystä.
Eläköityessä päivän normaali rytmi voi muuttua ja napostelu yleistyä.
Hammaslääkärin mukaan kuusikymppisillä alkaa myös olla käytössään lääkityksiä, jotka vaikuttavat suun kuivumiseen. Hän muistuttaa, että 80 prosenttia reseptilääkkeistä vähentää hampaita suojaavan syljen eritystä.
Käypä hoito -suositus korostaakin, että säännöllinen hammashoidossa käynti ei saisi katketa ikääntyessäkään.
Nykyisin ei enää anneta yleisiä suosituksia siitä, miten usein hammaslääkärillä tai suuhygienistillä tulisi käydä, vaan hammaslääkäri määrittelee yksilöllisen käyntivälin.
Terveystalon mukaan käyntitiheyteen vaikuttavat esimerkiksi ikä, sairaudet, lääkitykset, tupakointi ja paino.
Fakta
Ehkäise hampaiden reikiintymistä näin
■ Pese hampaat huolellisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä – aamuin ja illoin.
■ Puhdista myös hammasvälit.
■ Käytä ruokailun jälkeen ksylitolia.
■ Hoidata hampaasi säännöllisesti.
■ Juo janojuomana vettä.
■ Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja ja syö monipuolisesti.
Lähde: Suunterveyden Käypä hoito -suositus