Aspartaami, sakariini, sukraloosi. Keinotekoisia makeutusaineita on monia. Tyypillisesti keinotekoisia makeuttajia käytetään silloin, kun lautaselta halutaan karsia pois sokeria ja muuttaa elämäntapoja terveellisempään suuntaan.
Keinotekoiset makeuttajat voivat kuitenkin vaikuttaa verensokeriin kielteisesti, todetaan amerikkalaisessa Cell-tiedelehdessä julkaistussa tuoreeessa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa käytetyistä neljästä makeutusaineesta tikunnokkaan nousivat eritoten sakariini ja sukraloosi, jotka kumpikin vaikeuttivat verensokeritasojen säätelyä ruokailun jälkeen selkeästi eniten muihin makeuttajiin verrattuna.
Tutkimusta johtanut Jotham Suez Marylandissa sijaitsevasta Johns Hopkinsin yliopistosta tulkitsee verensokeripiikkien pohjautuvan makeutusaineiden aiheuttamiin muutoksiin elimistön mikrobiomissa eli mikrobikannassa.
– Makeutusaineet eivät itsessään nosta verensokeria, mutta tutkimuksemme mukaan ne heikentävät elimistön kykyä säädellä verensokeritasoja välillisesti suun ja suoliston mikrobimuutosten kautta, Suez selittää tutkimustulosten johtopäätelmissä.
Verensokerin heittelehtiminen voi puolestaan hankaloittaa painonhallintaa ja johtaa tyypin 2 diabetekseen.
Kahden koeryhmän verensokerissa merkittäviä heilahteluja
Tutkimustulokset perustuvat 120 vapaaehtoisen koehenkilön otokseen. Tutkittavat olivat perusterveitä aikuisia eivätkä he olleet ennen tutkimukseen osallistumista käyttäneet ruokavaliossaan keinotekoisia makeuttajia puoleen vuoteen.
Osallistujat jaettiin kuuteen ryhmään, joista neljä söi kahden viikon ajan päivittäin joko veteen sekoitettua aspartaamia, sukraloosia, sakariinia tai steviaa. Viidennessä ryhmässä osallistujat söivät vastaavan määrän glukoosijauhetta. Kuudes ryhmä ei syönyt lisäravinteita lainkaan.
”Sakariinia ja sukraloosia käyttäneiden verensokerissa oli merkittäviä heilahteluja, siinä missä muissa koeryhmissä verensokeri pysyi melko vakaana tai jopa hieman laski.
Osallistujien verensokeria mitattiin koko tutkimuksen ajan sekä viikko sitä ennen ja sen jälkeen. Lisäksi he kävivät useita kertoja sokerirasituskokeessa tutkimuksen aikana.
Kokeissa havaittiin, että sakariinia ja sukraloosia käyttäneiden verensokerissa oli merkittäviä heilahteluja, siinä missä muissa koeryhmissä verensokeri pysyi melko vakaana tai jopa hieman laski.
Osallistujilta kerätyt uloste- ja sylkinäytteet osoittivat, että kaikki neljä keinotekoista makeutusainetta olivat muovanneet selvästi suun ja suoliston bakteereita. Eniten muutoksia havaittiin sakariinin ja sukraloosin osalta, kontrolliryhmien mikrobiomi puolestaan ei ollut muuttunut.
Kun tutkijat siirsivät ihmisten ulostenäytteitä laboratoriohiirten suolistoon, kävi ilmi, että sakariini ja sukraloosi nostivat myös koehiirten verensokeria ruokailun jälkeen.
Malttia makeutusaineiden käyttöön
Tutkimuksessa havaittujen muutosten terveysvaikutukset ovat vielä toistaiseksi tuntemattomia, ja lisätutkimukselle on tulevaisuudessa tarvetta.
Löydöksistä huolimatta tutkijat eivät kuitenkaan suosittele vaihtamaan keinotekoisia makeuttajia sokeriin, sillä sokeri tekee tunnetusti hallaa niin keholle kuin mielellekin. Jatkuvan sokerin liikakäytön vaikutuksia ovat muun muassa ylipaino, heittelevä ja kohonnut verensokeri, hampaiden reikiintyminen sekä fyysinen ja henkinen väsymys.
Lue lisää: 8 asiaa, jotka voivat johtua liiasta sokerinkäytöstä – oletko kokenut näitä oireita?
Sen sijaan keinotekoisia makeutusaineita suositellaan käyttämään kohtuudella ja esimerkiksi sokerittomat limut kannattaisi korvata mieluummin vedellä.
– [Keinomakeutettujen] juomien runsas käyttö ei ole erityisen suositeltavaa, ja juomien lipittely aterioiden välissä voi olla hampaille haitaksi, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tutkija Kirsikka Aittola Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä kertoi aiemmin jutussamme.
Keinomakeutetut juomat voivat vaikuttaa haitallisesti myös ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevään järjestelmään, sisätautien erikoislääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Diabetesliitosta sanoi aiemmin jutussamme.
Keinotekoisten makeuttajien käytön lopettaminen voi myös auttaa irrottautumaan sokerikoukusta, sillä pyrkimys taltuttaa makeanhimoa keinotekoisesti makeutetuilla limuilla ja karkeilla saattaakin todellisuudessa kasvattaa makeanhimoa entisestään, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Pötyä pöydässä -kirjassaan.