Joka neljäs aikuinen sairastuu rasvamaksaan – myös suurempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan

Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan myös sydämen vajaatoimintaan.

Rasvamaksan yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö.

11.8. 10:43

Yhteys on toki havaittu aiemminkin, mutta tuore meta-analyysitutkimus vahvistaa näyttöä.

Tutkimuksessa analysoitiin 11 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 11 miljoonan keskimäärin 55-vuotiaan terveystiedoista. Neljännes potilaista sairasti rasvamaksaa ja keskimäärin 10 vuoden seurannan aikana 98 000 potilasta sairastui sydämen vajaatoimintaan.

Rasvamaksaa potevat sairastuivat sydämen vajaatoimintaan 1,5 kertaa todennäköisemmin kuin muut potilaat, tulokset osoittivat. Yhteydet havaittiin riippumatta iästä, sukupuolesta, painoindeksistä, diabeteksesta, kohonneesta verenpaineesta ja muista sydänoireiden yleisistä riskitekijöistä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta tämän aineiston perusteella ei voi sanoa, aiheuttaako rasvamaksa sydämen vajaatoimintaa vai onko yhteyden taustalla mahdollisesti jokin riskitekijä, joka altistaa kummallekin sairaudelle. Joka tapauksessa rasvamaksaa potevat sairastuvat sydämen vajaatoimintaan muita todennäköisemmin, mikä kannattaisi huomioida heidän hoidossaan.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti. Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Sen yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa maksaa. Tärkeimmät hoidot ovat laihdutus, ruokavaliomuutokset ja alkoholin välttäminen. Rasvamaksaan sairastuu noin joka neljäs aikuinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?